het[@]henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

НАШ ЗАДАТАК-ОЧУВАТИ ЧИСТОЋУ ВОДЕ

У времену када цијели свијет брине због недостатка питке воде, Херцеговина може да се похвали великим водним богатством.

Ипак, водно богатство се не оцијењује према укупној количини воде, јер се након учесталих инцидената, који су доводили до загађења вода у свијету, дошло до закључка да је квалитет воде битнији елеменат за процјену могуће расположиве количине, од њене укупне масе. Под квалитетом воде подразумијева се стање водног система, изражено преко физичко-хемијских, хемијских и биолошких показатеља.

Хидроелектране на Требишњици имају систем управљања ресурсима, који интегрише науку, законску и интерну регулативу и подстиче повећање свијести грађана о важности очувања прирoдних екосистема.

У оквиру Сектора за развој и истраживање функционише Служба за лабораторијска испитивања, која има овлашћену лабораторију за контролу квалитета воде.

Лабораторија је основана 1983. године, када су анализирани само основни параметри квалитета воде. Данас ова лабораторија располаже најмодернијим аналитичким инструментима за одређивање свих важних физко-хемијских и микробиолошких параметара квалитета воде, узимајући у обзир све еколошке аспекте акватичких система. На цијелом сливном подручју  ријеке Требишњице, од језера Клиње до ентитетске границе Републике Српске и Федерације БиХ у Поповом пољу, изводи се свеобухватни мониторинг  квалитета воде на 14 одабраних профила. Поред обавезних испитивања, Служба за лабораторијска испитивања изводи и низ додатних анализа и осматрања која укључују испитивања квалитета вода по цијелој запремини Билећке и Горичке акумулације, највећем броју изворишта на подручју Источне Херцеговине, као и проценат ефикасности постројења за пречишћавање отпадних вода.

Циљ мониторинга је утврђивање статуса и тренда квалитета површинских вода, идентификација загађења и угрожених зона, те обезбјеђивање улазних података за успостављање мониторинга у будућим плановима интегралног управљања сливом Требишњице, а у складу са  овлашћењем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

По налазима ове лабораторије воде Требишњице и акумулација Билећког  и Горичког језера, спадају у изузетно чисте воде, воде прве класе, са повременим, мјестимичним прелазима у другу класу за вријеме малих дотока.

Наш најважнији задатак је да очувамо чистоћу акумулације и ријеке упркос повећаним потребама за питком водом.

[Best_Wordpress_Gallery id=“47″ gal_title=“Nas zadatak-Ocuvati cistocu vode“]

Подијели на мрежама...