СТУДЕНТИ ФАКУЛТЕТА ЗА ПРОИЗВОДЊУ И МЕНАЏМЕНТ ПОСЈЕТИЛИ ГРАДИЛИШТА “ХЕ ДАБАР”

Студенти факултета за производњу и менаџмент Требиње посјетили су градилишта “ХЕ Дабар” на којима су у току радови које изводи кинеска компанија “Гезуба”
Декана и студенте је, у управној згради, дочекао извршни директор за производњу и техничке послове, Илија Таминџија, који је студенте упознао са динамиком радова и начином финансирања пројекта.
Систем ХЕ „Дабар“ припада хидроенергетском систему ХЕТ-а и представља најважнију хидроелектрану у систему „Горњи хоризонти“ . Ријеч је о највећем пројекту те врсте на Балкану у посљедњих 30 година, вриједном 338 милиона евра. Тај систем, осим ХЕ „Дабар“, предвиђа и изградњу ХЕ „Билећа“ и ХЕ „Невесиње“, истакао је Таминџија.
Након тога, студенти су заједно са инжењерима обишли сва градилишта хидороелектране “Дабар”: брану Пошћење, тунел и улазну грађевину, те локалитет машинске зграде.
Директор “ХЕ Дабар”, Славиша Стајић, истакао је да га радује интересовање студената за посјету највећем пројекту из области хидроенергије у овом дијелу Европе.
Систем ХЕ „Дабар“ састоји се од акумулације Невесиње запремине 61,80 милиона метара кубних воде, затим од бране Пошћење деривационог тунела дужине 12.140 метара са улазном грађевином, потом водостана, цјевовода под притиском, машинске зграде, канала кроз Дабарско поље дужине 6.360 метара, насипа Гребак и Врањача, који имају функцију водоодрживости акумулације-додао је Стајић.
Слађан Орбовић, запослени у ХЕ “Дабар”, истакао је да је у посјети градилиштима боравила прва група од 15 студената 3. и 4. године Фалултета за производњу и менаџмет.
“Планирано је да друга група студената посјети градилишта крајем јуна. Велику захвалност дугујемо ЗП “Хидроелектране на Требишњици” и МХ “Електропривреда Републике Српске” који су обезбједили превоз до градилишта, истакао је Орбовић.
Декан ФПМ- а, Обрад Спаић, изразио је захвалност управи “ХЕТ” и ХЕ “Дабар” с надом да ће се сарадња наставити у наредном периоду.
ab-img
ab-img
ab-img
ab-img