Na brani „Grančarevo“ ponovo radi kosi lift

Kosi lift na brani Grančarevo koji dugo godina nije bio u funkciji, poslije popravke i detaljnih ispitivanja, 06. 04. 2021. godine dobio je upotrebnu dozvolu. Lift se koristi za prevoz radnika i tereta (različite opreme, materijala i alata) prilikom izvođenja radova, od mašinske zgrade elektrane do krune brane, tj. sa kote 303 na kotu 402.  Između početne (kota 303 – plato mašinske zgrade) i krajnje stanice lifta (kota 402 – kruna brane) postoje još tri stanice za izlazak na pasarele preko kojih se dolazi do galerija brane na kotama 320, 350 i 380.

Nikola Tubić, rukovodilac HE Trebinje 1, naglašava da će ovaj lift značajno olakšati posao radnicima koji obilaze branu i izvode radove u brani i na kruni brane, te da neće biti potrebe za korišćenjem automobila u te svrhe, što je do sada bio slučaj.

„Radovi na osposobljavanju lifta završeni su krajem prošle godine i mi smo sa nestrpljenjem očekivali da lift prođe sve neophodne testove i dobije upotrebnu dozvolu, kako bismo ga mogli koristiti. Osim za radnike HE Trebinje 1, lift će olakšati rad i radnicima Službe za osmatranje i analizu ponašanja brane, jer će im olakšati prenos instrumenata i dolazak do mjernih mjesta“, naglašava Tubić.

Radove na osposobljavanju lifta izvela je banjalučka firma Tri Best d.o.o., dok su ispitivanja izvršili radnici V&Z d.o.o iz Banja Luke, ovlašćeni za testitanje i izdavanje upotrebnih dozvola za rad liftova.       

[Best_Wordpress_Gallery id=“115″ gal_title=“Ponovo radi lift“]