Ispitivanje opreme za rad

Na pogonu HE “Trebinje 1” izvršen je periodični pregled sredstava rada i uređaja, kao i ispitivanje opreme za rad. Pregled je izvršen od strane predstavnika firme „V&Z Zaštita“ d.o.o. Banja Luka.

“Po Zakonu o zaštiti na radu sva sredstva rada moraju biti ispitana, pregledana i za ona koja su ispravna izdaje se upotrebna dozvola. Ona koja nisu ispravna odmah se šalju na popravku da se dovedu u ispravno stanje. Ta upotrebna dozvola obično vrijedi tri godine, osim nekih izuzetaka. Iz tog razloga, pregled se vrši periodično. Konkretno, ovdje smo pregledali tri dizalice, a već smo ispitali i neke alate.” – istakla je Dragica Batinić, dipl. inženjer mašinstva, angažovana ispred firme „V&Z Zaštita“.

Pregled i ispitivanje opreme za rad vrši pravno lice sa licencom za obavljanje poslova pregleda i ispitivanja opreme za rad.

“Periodičnim pregledima opreme za rad utvrđuje se da li su na njoj primijenjene propisane mjere zaštite na radu (npr. Da li su sredstva rada i oprema postavljena ili ugrađena prema projektnoj dokumentaciji? Da li su na sredstvima rada i opremi, odnosno njihovim dijelovima, nastale promjene koje predstavljaju opasnost po život ili zdravlje radnika na radu? ). Nakon završenog pregleda i ispitivanja opreme za rad izvršilac usluge izdaje stručni nalaz.” – pojasnio nam je proceduru Branko Vulešević, referent zaštite na radu i zaštite od požara.

Branko Vulešević

Pregled i ispitivanje je obavljeno na osnovu Zakona o zaštiti na radu, a u skladu je sa Pravilnikom o postupku i rokovima preventivnih i periodičnih pregleda i ispitivanja opreme za rad.

FOTOGALERIJA