Ispitivanje i servisiranje relejnih zaštita na pogonu HE Trebinje 1

U periodu od 21.10.2021. do 23.10.2021.godine izvršeno je redovno godišnje ispitivanje relejne zaštite na pogonu HE Trebinje 1 koje je za potrebe HET-a izvršila firma „Elektromontaža“ -D.O.O. Trebinje.

Ispitivanje je izvršeno na generatorskim zaštitama na sva tri agregata, kao i na zaštitama transformatora 14.4/242 kV. Sve zaštite su radile korektno i djelovale na odgovarajuća isključenja prekidača. Lokalna signalizacija i komunikacija sa SCADA sistemom bila je ispravna za sve zaštite.

Ispitani su zaštitni releji transformatora vlastite potrošnje i to na trafoima T1 i T2 (35/0.4 kV) i trafoima T3 i T4 (14.4/0.4 kV).

Ispitani su i zaštitni releji za dalekovode 35 kV „Distribucija“ i 35 kV „Gorica“. Sve zaštite odradile su korektno i djelovale na isključenja prekidača 35 kV. Lokalna signalizacija i komunikacija sa SCADA sistemom bila je ispravna za sve zaštite.

Izvršeno je ispitivanje distantnih zaštita na 220 kV dalekovodu „Trebinje“ i 220 kV dalekovodu „Perućica“. U sklopu ovih ispitivanja izvršena je i provjera djelovanja distantne zaštite. Sve zaštite su radile korektno i djelovale na isključenje 220 kV prekidača u oba dalekovodna polja.

Dipl.ing.el. Mirko Traparić nadzirao je realizaciju Ugovora o ispitivanju relejne zaštite ispred HET-a i zaključio sledeće:

„Složeni sistem kakav je sistem relejne zaštite treba da pravilno funkcioniše u kontinuitetu i da osigura nesmetan rad elektroenergetskog sistema u cjelini, proizvodnju i isporuku el.energije od proizvođača preko transformacije, prenosnog i distributivnog sistema do krajnjeg potrošača. Zbog toga posebnu pažnju posvećujemo ispitivanju relejne zaštite kako bi osigurali ispravan rad, pouzdanost i stabilnost elektroenergetskog sistema.“

FOTOGALERIJA