Zaposleni u HE „Piva“ u posjeti „Grančarevu“

Grupa od desetak zaposlenih u HE „Piva“ u toku današnjeg dana boravila je u radnoj i prijateljskoj posjeti HE „Trebinje 1“.

Gostima je dobrodošlicu poželio dipl. inž. Nikola Tubić, rukovodilac pogona HE „Trebinje 1“ kao i vodeći inžinjeri i šefovi službi Miloš Vukajlović, Milorad Mitrović, Milovan Vukoje i Miroslav Ljubibratić, koji su kolege iz Crne Gore upoznali sa osnovnim karakteristikama i principima funkcionisanja hidroelektrane.

Kolege iz HE „Piva“ nisu krili oduševljenje načinom rada i funkcionisanja našeg hidroenergetskog giganta.

„Kolegama smo predstavili sisitem „Hidroelektrana na Trebišnjici“ detaljno im objašnjavajući sve pojedinosti vezane za istorijat našeg preduzeća, ali i objekte u izgradnji te planove u vezi Hidroelektrane „Dabar“ i Hidroelektrane „Bileća“.“ – istakao je inžinjer Nikola Tubić.

Da je ova posjeta samo nastavak dugogodišnje saradnje potvrdio nam je i Radomor Radonjić, pomoćnik rukovodioca HE „Piva“ za tehnička pitanja.

„Mi iz Elektroprivrede Crne Gore uskostručno sarađujemo sa Elektroprivredom Republike Srpske. Ovo je drugi put ove godine da smo u Trebinju. Prisustvovali smo nedavno i Samitu energetike. Moramo sarađivati jer hidroenergetski sistem našeg područja je takav da od nas iz Pive zavisi nivo Drine… Dalje, mi planiramo još jednu hidroelektranu na Komarnici, a vi iz Srpske radite Buk Bijelu kod Foče. Kod nas u Crnoj Gori već postoje ideje o korištenju voda Trebišnjice u Sutorini, ali za sad su to samo ideje….“.

O specifičnim uslovima rada u He „Piva“ te o projektu rekonstrukcije i modernizacije hidroelektrane koja je puštena u rad 1976. godine saznali smo od Željka Avramovića, rukovodioca sektora eksploatacija HE „Piva“.

„Koncept naše elektrane je specifičan jer je kompletno postrojenje podzemno tako da su naši uslovi rada teški i služba kojom ja rukovodim, od 2010. godine, ima beneficiran radni staž od dva mjeseca na godinu dana. Takođe, magistralni put Plužine – Šćepan polje ide preko krune brane. Brana je u planinskom području gdje su zime surove pa nam je i putovanje na posao vječita avantura. A što se tiče funkcionisanja i rada i mi imamo tri mašine i dva krana, naša brana je visoka 220 metara. Elektroprivreda Crne Gore pokrenula je 2005. godine projekat rekonstrukcije i modernizacije HE „Piva“. U okviru projekta kompletno je rekonstruisana i modernizovana elektro oprema u visokonaponskom postrojenju, znatan dio elektro opreme uz proizvodne agregate i manji dio hidromehaničke opreme brane i elektrane. Prioritetno su rekonstruisani ili je u toku rekonstrukcija one elektromašinske opreme, dijelova proizvodnih agregata ili postrojenja od kojih zavisi bezbjedan i pouzdan rad elektrane uz povećanje pogonske spremnosti, bez rizika od havarija na opremi i građevinskim objektima. U konačnom produžen je životni vijek elektrane, obezbijeđena visoka pogonska spremnost te povećana instalisana snaga elektrane.“

Podsjećanja radi Hidroelektrana „Piva“ je akumulaciono pribransko postrojenje sa jednom od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu. U pogonu je od 1976. godine. Njena osnovna djelatnost je proizvodnja električne energije u vršnom režimu rada, jer ima mogućnost brzog startovanja i sinhronizacije na dalekovodnu mrežu 220 kV. Smještena je u planinskom masivu na sjeverozapadu Crne Gore. Zbog specifičnih topografskih karakteristika terena kompletno postrojenje urađeno je ispod površine zemlje. Osnovne tehničke karakteristike HE „Piva“ su:

Instalisana snaga – 342 MW,

Ukupna zapremina akumulacije – 824 x 10³x10³ m³,

Korisna zapremina akumulacije – 746 x 10³x10³ m³,

Projektovana godišnja proizvodnja el. energije – 860 GWh,

Energetska vrijednost akumulacije 275 GWh,

Tri spiralne turbine sa vertikalnom osovinom (250 o/min) tipa „Francis“,

Tri trofazna generatora sa vertikalnom osovinom (250 o/min) od po 120 MVA,

Tri trofazna transformatora (15,75/220 kV) od po 120 MVA,

Betonska lučna brana konstruktivne visine 220 m, hidraulične visine 190 m, dužine luka na kruni 268, 6 m i dužine luka u nivou korita 40 m,

Kota normalnog uspora – 675,25 m nadmorske visine,

Kota minimalnog radnog nivoa – 595,0 m nadmorske visine,

Maksimalni neto pad – 181,95 m,

Minimalni neto pad – 99,90 m,

Instalisani protok – 3 x 80 m³/s.

Slivno područje Hidroelektrane „Piva“ iznosi 1.760 km².

Rekordnu proizvodnju od 1.286 GWh ostvarila je 2010. godine. U rekordne godine ubraja se i 1978. godine, kada je proizvedeno 1.016 GWh, zatim 1979. godina, kada je proizvedeno 1.044 GWh, kao i 2004. godina sa proizvodnjom od 997 GWh električne energije.

FOTOGALERIJA