Realizacija projekta „Revitalizacija i modernizacija Hidroelektrane Trebinje 1“

Realizacija projekta „Revitalizacija i modernizacija Hidroelektrane Trebinje 1“, kao najvažnijeg objekta u Sistemu Hidroelektrana na Trebišnjici, u saradnji sa KfW njemačkom razvojnom bankom, započela je sredinom 2001. godine.  Ovaj projekat se realizuje u tri faze, a u okviru sveobuhvatnog Projekta rekonstrukcije elektro energetskog sektora „POWER 3″

Faza 1 – Ugovor sa KfW-om za ovu fazu je potpisan 08. juna 2001. godine. Vrijednost ugovora je 4,0 miliona tadašnjih DM. U okviru ove faze je realizovana zamjena sistema upravljanja i pobudnih sistema. Ugovor je uspješno završen, a izvođač radova je bila firma “ABB”, Manhajm, Njemačka.

Faza 2 – Ugovor sa KfW-om za ovu fazu je potpisan 08. juna 2001. godine. Vrijednost ugovora je 4,0 miliona tadašnjih DM. U okviru ove faze je realizovan zajam za ovu fazu potpisan 07. 12. 2004. godine. Vrijednost ugovora je 5,11 miliona evra. U ovoj fazi je predviđena zamjena primarne opreme podijeljene u dva lota: – lot 1 – zamjena mašinske opreme – izvođač radova je bila firma “Goša Montaža”, Srbija – ugovor je uspješno završen, i
– lot 2 – zamjena elektro opreme – izvođač radova bila je firma “Consortium Siemens”, Beč, Austrija – ugovor je uspješno završen.

Prethodne dvije faze ugovora sa KfW njemačkom razvojnom bankom su bile na donatorskoj osnovi za Vladu RS, a kredit od Vlade RS za “HE na Trebišnjici”.

Faza 3 – Ova faza je nastavak „Projekta revitalizacije HE Trebinje 1“.
Vlada Republike Srpske je 23.04.2010. godine donijela „Odluku o davanju saglasnosti na kreditno zaduženje za revitalizaciju Faze 3 projekta“, čime je ovaj projekat postao operativan.

Ova faza je predviđena kao kombinovano kreditno-donatorsko finansiranje na sljedeći način:
4,00 miliona evra donacija Vlade Njemačke,
6,00 miliona evra obezbijeđenih od KfW banke na kreditnom osnovu i
1,12 miliona evra kao vlastito učešće HET-a za realizaciju ove faze.

U članu 2. Kreditnog, finansijskog i projektnog sporazuma za Fazu 3 je definisano sljedeće: „Republika Srpska će usmjeriti sredstva PEA-u (HET-u) prema zasebnom kreditnom i finansijskom sporazumu…“, što znači da kreditno zaduženje pada na teret Hidroelektrana na Trebišnjici.
Otplata kredita je predviđena u 24 jednake polugodišnje rate od kojih prva dospijeva šest mjeseci nakon spremnosti za realizaciju projekta, ali najkasnije 30.12.2016.

Projekat je potpisan od strane KfW-a, Ministarstva finansija i trezora BiH, HET-a i odobrila ga je Vlada Republike Srpske 06.12.2012.
Uskoro se očekuje i potpisivanje od strane Ministarstva finansija Republike Srpske čime bi počela realizacija ove faze ugovora.

Detaljniji opis poslova po pojedinim fazama:

  1. Projekat „POWER 3“ – Faza 1
    U ovoj fazi projekta, koja je trajala od 2001. do 2004. godine, uspješno je završeno instalisanje i puštanje u rad dva sistema:
    – digitalni sistem upravljanja (DCS) i
    – pobudni sistemi.

    Izvođač radova je bila firma “ABB” Manhajm, Njemačka.

    Iznos ugovora je bio 2.404.180 evra.

    Finansiranje ovog projekta je donacija od KfW njemačke banke Vladi Republike Srpske, a kredit HET-u od Vlade Republike Srpske.

  2. Projekat „POWER 3“ – Faza 2
    Ovaj projekat je podijeljen na dvije podfaze:
    – podfaza A, gdje je izvršeno testiranje opreme koja je predmet projekta, a u cilju definisanja prioriteta i obima radova za ovu fazu revitalizacije HE Trebinje 1.
    – podfaza B, tj. fizička realizacija revitalizacionih radova.
    Ova podfaza je podijeljena na dva lota:
    Lot 1 – zamjena mašinske opreme i
    Lot 2 – zamjena elektro opreme.

    Lot 1 – zamjena mašinske opreme
    Izvođač radova za mašinsku opremu je bila „Goša Montaža“, Velika Plana, Srbija. Ugovor je potpisan 16.02.2010. godine na iznos od 986.497,00 evra. Izvođač je uspješno završio ugovorne radove na instalisanju i puštanju u rad sva tri pomoćna sistema i to:
    – rashladni sistem generatora
    – drenažni sistem i
    – sistem komprimiranog vazduha.

Lot 2 – zamjena elektro opreme
Ugovor za Lot 2 „Zamjena transformatora i komponenata postrojenja“ je potpisan 07.12.2011. godine sa ponuđačem “Consortium Siemens”, Beč, Austrija na iznos od 4.232.842,00 evra.
Završeni su svi radovi po ovom lotu i to:
– instalisanje i puštanje u rad energetskih transformatora 68 MVA
– zamjena 35 kV postrojenja
– zamjena 14,4 kV postrojenja (generatorski prekidači i Ic-limiter) i
– zamjena dijela 220 kV postrojenja (strujnih transformatora, naponskih transformatora i odvodnika prenapona).
Izvođač radova je bila firma “ABB” Manhajm, Njemačka.
Iznos ugovora je bio 2.404.180 evra.
Finansiranje ovog projekta je donacija od KfW njemačke banke Vladi Republike Srpske, a kredit HET-u od Vlade Republike Srpske.

3. Projekat „POWER 3“ – Faza 3
Okvirni obim radova faze 3 projekta se sastoji od revitalizacije generatora br. 1 i 2 i turbina br. 1 i 2, kao i neophodnih konsultantskih usluga.
Nakon potpisivanja ugovora od svih relevantnih strana, tj. početka realizacije faze 3 projekta, HET i KfW će zajedno izvršiti tenderisanje i izbor konsultantske firme, a naredni korak bi bio definisanje detaljnog projektnog zadatka od strane HET-a i novoizabrane konsultantske firme.

Nakon toga bi uslijedilo tenderisanje i sklapanje pojedinačnih ugovora za prethodno definisane revitalizacione radove.

Prethodne dvije faze projekta su u potpunosti uspješno završene i novoinstalisana oprema besprijekorno funkcioniše.

Cilj kompletnog Projekta „POWER 3“ – „Revitalizacija i modernizacija Hidroelektrane Trebinje 1“ je produženje životnog vijeka „HE Trebinje 1“ za najmanje 20 godina.

Autor priloga:
Vido Pavlović, dipl. inž.