Čišćenje i uređivanje korita i obala rijeke Trebišnjice

U periodu juni-septembar, u vrijeme malih voda, obavljane su aktivnosti na temeljnom čišćenju korita rijeke Trebišnjice kao i na čišćenju i uređenju njenih obala. Prema utvrđenom planu pristupilo se čišćenju korita rijeke u gradu, na rijeci Sušici (akumulacija Jazina) kao i nizvodno od grada u Pridvoračkom i Ćatovića kraku. Mehanizacija HET-a je bila angažovana na izvođenju radova na uređenju korita rijeke Sušice iznad ribogojilišta Jazina i uklanjanju pješčanih nanosa koji su se godinama taložili.
Uređenje korita je od velikog značaja kako za ribnjak, koji uzima vodu iz ove akumulacije, tako i za kupače i lokalno stanovništvo. Uz pomoć plovne mehanizacije, Bivera i plovne kosačice, vršilo se sječenje i uklanjanje vodene vegetacije (raznog vodenog rastinja i vodenih algi) u koritu rijeke u gradu i na taj način uticale na poboljšanje protoka rijeke. Čišćenje šiblja i vodene vegetacije iz Pridvoračkog i Ćatović kraka je obavljeno ručno sa kosama i uz pomoć čamca na dionicama koje su to zahtijevale. Pokošena je trava, korov i samoniklo bilje i na obalama, uklonjen otpad i nakon toga odvežen kamionom na gradsku deponiju.

Pored čišćenja korita radilo se i na uređenju i čišćenju obala Trebišnjice u gradskom području Trebinja kako bi se obale uredile i pretvorile u lijepa gradska šetališta. Aktivnosti uređenja i čišćenja korita i obala rijeke Trebišnjice su obavili radnici Građevinske službe sa HET II, jedinica Civilne zaštite i Ribočuvarska služba.

Prilog: DUS-Služba zaštite životne sredine