Izvještaj o hidrologiji i proizvodnji sistema HET u periodu januar-avgust 2013. godine

Hidroelektrane na Trebišnjici su u proteklih osam mjeseci ostvarile dobre proizvodne rezultate i bile važan oslonac Elektroprivredi Republike Srpske.
Proizvodnja po Bilansu za 2013. godinu iznosila je 905,62 GWh. Bilansom je bila predviđena revitalizacija agregata 1 u HE Dubrovnik, koju je trebalo da realizuje Hrvatska elektroprivreda.
Prva polovina godine bila je izrazito kišna. Obilne padavine koje su se desile u slivu rijeke Trebišnjice bile su ujedno i najveće za ovaj period od 1948. godine, odnosno u periodu od kada se redovno prate i bilježe meteorološki i hidrološki podaci u slivu.
Revitalizacija agregata 2 u HE Dubrovnik, koja je po planu trebalo da bude završena 30.09.2012. godine, okončana je 24.02.2013. godine. Produženje revitalizacije agregata 2 dovelo je do manjeg ostvarenja proizvodnje sistema HET-a u prva dva mjeseca.

Izuzetno velika količina padavina i ekstremno visoki dotoci u akumulacije do početka maja, uslovili su i visoke kote u akumulaciji Bileća. Zbog stanja u akumulaciji Bileća, kao i produženja revitalizacije agregata 2 u HE Dubrovnik, revitalizacija agregata 1 u HE Dubrovnik je odložena u dogovoru sa Upravom HEP-a.
Navedene okolnosti u slivu rijeke Trebišnjice uslovile su potrebu za izradom Rebalansa plana proizvodnje sistema HET-a za 2013. godinu, kojim su remontne aktivnosti maksimalno skraćene s ciljem ostvarenja što veće proizvodnje. Rebalansom planirana proizvodnja za 2013. godinu iznosi 1388,64 GWh i veća je za 53,34% u odnosu na Bilans za 2013. godinu.
Zahvaljujući izuzetno dobroj hidrologiji i pogonskoj spremnosti agregata u sistemu HET-a, u prethodnih osam mjeseci ostvarena je visoka proizvodnja sa ispunjenjem rebalansiranog plana proizvodnje za 2013. godinu u iznosu od 74,89%.
Značajno je napomenuti da je u martu 2013. godine zabilježena najveća mjesečna proizvodnja na HE Trebinje I, od ulaska u pogon, u iznosu od 122,24 GWh.