Zamjena sistema upravljanja agregatom na HE Trebinje II

Početkom redovnog godišnjeg remonta pogona HE Trebinje II za 2013. godinu, početo je sa radovima na revitalizaciji komandne table agregata (KTA) HE Trebinje II, odnosno realizacija ugovora „Zamjena sistema upravljanja agregatom na HET II“. Izvođač radova je bila firma „KALDERA Company“ d.o.o. Laktaši, podizvođač radova „Institut Mihajlo Pupin – Automatika“ Beograd.

Radovi na zamjeni sistema upravljanja agregatom na HET II (KTA – komandne table agregata) su obuhvatali demontažu starih kablova i starih ormara upravljanja, odnosno polaganje novih kablova i montažu novih ormara upravljanja:
–    Ormar upravljanja i automatike agregata,
–    Ormar sa opremom za sinhronizaciju,
–    Ormar sa opremom za upravljanje pomoćnim pogonima agregata,
–    Ormar sa opremom zaštite (zaštita agregata je rekonstruisana ugradnjom zaštite „SEL – Saturn Electric“).

Počelo se demontažom stare opreme, demontirani su stari ormari KTA, kao i stari kablovi. Demontažu su izvodili radnici „Kaldera Company“ d.o.o. Laktaši.

Montaža nove opreme, ormara KTA i kablova, počela je polovinom jula 2013. godine. Montažu su vršili radnici „Kaldera Company“  d.o.o. Laktaši. Poslije montaže i povezivanja krenulo se sa realizacijom softverskog dijela sistema KTA, izvođač „Institut Mihajlo Pupin – Automatika“ Beograd.

Na objektu HET II u periodu od 27.09. do 15.10.2013. godine izvršeno je puštanje u rad novog sistema upravljanja agregatom. U tom periodu  izvršena su sva neophodna ispitivanja, neophodne ispravke i podešavanja.

Za puštanje novog sistema upravljanja u rad na HE Trebinje II pratio se redosljed toka radova i urađeno je sljedeće:
–    Ispitivanje ožičenja i priprema ormara KTA za početak testiranja,
–    Stavljanje ormara KTA pod napon,
–    Instalacija i testiranje programa,
–    Naponska testiranja signala, komandi i mjerenja,
–    Provjera preduslova za početak funkcionalnih testova,
–    Funkcionalne probe pomoćnih pogona (pumpe procjedne vode, pumpe procjednog ulja, pumpe zaporne vode, startna uljna pumpa, ventil rashladne vode turbine i generatora, pumpa početnog podmazivanja kombinovanog ležaja, uljna pumpa servomotora radnog kola, uljna pumpa servomotora sprovodnog aparata, pumpa za grijanje i hlađenje ulja, grijanje generatora),
–    Funkcionalno ispitivanje hidromehaničkih zaštita,
–    Funkcionalno ispitivanje generatorskih zaštita (osoblje IMP „Automatika“ Beograd sa osobljem „Saturn Electric“ Beograd),
–    Provjera međuzavisnosti položaja usmjernog aparata i radnog kola i provjera turbinskih zaštita,
–    Sa punjenjem cjevovoda bez izlaska na mrežu izvršeno je ručno pokretanje agregata „step by step“ do praznog hoda i zaustavljanje, kao i automatsko pokretanje do praznog hoda i zaustavljanje,
–    Ručno pokretanje i zaustavljanje agregata „step by step“ i automatska sinhronizacija na mrežu,
–    Automatsko pokretanje i zaustavljanje i automatska sinhronizacija na mrežu,
–    Pregled i analiza izvršenih testova i optimizacija starta i stopa agregata,
–    Testiranje i optimizacija primarne regulacije, regulatora broja obrtaja, regulatora aktivne snage, regulatora protoka i
–    Testiranje ispada turbine sa opterećenjem i zadržavanje na 200 o/min.

Iz svega navedenog proizilazi da je u pitanju bio kompleksan i obiman posao, naročito kod puštanja sistema u rad, koji je zahtijevao detaljan pregled i kontrolu svakog signala da bi se sistem normalno i bez problema pustio u rad.

Zaposleni pogona HE Trebinje 2 su bili maksimalno uključeni u sve poslove vezane  za rekonstrukciju sistema upravljanja agregatom.