HET trenutno finansira radove na tri tunela

Hidroelektrane na Trebišnjici trenutno finansiraju paralelno izvođenje radova na tri različita tunela: probijanje dovodnog tunela za HE Dabar, postavljanje betonske obloge na tunelu Fatničko polje – akumulacija Bileća, kao i probijanje tunela za odvodnjavanje Bilećekog polja.
Ukupna vrijednost ovih investicija iznosi skoro 130 milona KM bez PDV-a.
Od ovog iznosa najveći dio otpada na projekat izgradnje dovodnog tunela, ulazne građevine i pristupnog tunela za HE Dabar, oko 113 miliona KM bez PDV-a. Poslije izgradnje pristupnih puteva i neophodne elektro mreže, prije godinu dana počeli su radovi na probijanju pristupnog tunela Straževica, a potom i na probijanju dovodnog tunela za HE Dabar. Pristupni tunel je u potpunosti iskopan (652 m) i urađena je primarna podgrada, kao i pristupni plato, dok se dovodni tunel probija sa četiri napadna mjesta. Do sada je primjenom NATM metode (nova austrijska tunelska metoda) prokopano više od 1200 m dovodnog tunela.

HE Dabar: Ulazna građevina

HE Dabar: Dovodni tunel

HE Dabar: Napadna tačka Vodostan

U toku je i fazna izgradnja betonske obloge, dorada profila tunela i radovi na kontaktnom i konsolidacionom injektiranju na tunelu Fatničko polje – akumulacija Bileća, čija je ukupna vrijednost  9,9 miliona KM. Urađeno je više od 2000 m obloge ovog tunela.

Ulaz u tunel Fatničko polje – akumulacija Bileća

Tunel Fatničko polje – akumulacija Bileća

Pored gore pomenutih radova koji se izvode na tunelima iz sistema Gornjih horizonata, u toku je i probijanje tunela za odvodnjavanje Bilećkog polja. Ukupna vrijednost ovog ugovora je 4,9 miliona KM bez PDV-a. Od 1820 m, koliko je tunel dug, do sada je prokopano više od 1520 m.  Očekuje se da preostalih oko 300 m bude iskopano do kraja godine. Realizacijom ovog projekta rizici od poplava će se eliminisati, a biće omogućeno sigurnije i uspješnije upravljanje hidroenergetskim sistemom.

Ulaz u tunel za odvodnjavanje Bilećkog polja

Radovi u tunelu za odvodnjavanje Bilećkog polja

Radovi na dovodnom tunelu za HE Dabar, kao i radovi na tunelu Fatničko polje – akumulacija Bileća, teku planiranom dinamikom, dok se radovi na tunelu za odvodnjavanje Bilećkog polja ne odvijaju u potpunosti u skladu sa dinamičkim planom zbog nepovoljne geološke sredine, procjeđivanja i stalnog usklađivanja tehnologije građenja sa uslovima terena.