Probijen tunel za odvodnjavanje Bilećkog polja

Tunel za odvodnjavanje Bilećkog polja, koji je dugačak 1800 metara, probijen je poslije dvije i po godine intenzivnih radova. Realizacijom ovog projekta eliminisaće se rizici od periodičnog plavljenja pojedinih bilećkih naselja.

Direktor Hidroelektrana na Trebišnjici, Gordan Mišeljić, izrazio je zadovoljstvo povodom okončanja prve i najvažnije faze radova na ovom izuzetnom građevinskom poduhvatu, naglasivši da tokom radova nije bio ljudskih žrtava kao ni materijalne štete.

Poslije probijanja tunela pristupiće se izgradnji sekundarne betonske obloge i osiguranja tunela, te armirano-betonskim radovima na ulaznoj i izlaznoj građevini, nakon čega će se u narednoj fazi projekta graditi mreža kanala koji će prikupljene vode iz polja dovoditi u tunel, čime će se dodatno smanjiti rizici od poplava.

Načelnik opštine Bileća, Miljan Aleksić, ukazao je na značaj koji će ovaj tunel imati za opštinu Bileća i stanovnike naselja Jezerine i Plužine, izrazivši nadu da će se saradnja koju Bileća ima sa Hidroelektranama na Trebišnjici nastaviti i u narednom periodu.

I Ilija Tamindžija, izvršni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici za proizvodnju i tehničke poslove, istakao je da će mještani Bileće osjetiti značajnu korist od izgradnje tunela ispod njihovog grada.

„Poslije posljednjih velikih poplava formiran je stručni tim za rješavanje problema u Bilećkom polju. Jedan od zaključaka je bio da se izgradi upravo ovaj tunel i sistem kanala za odvodnjavanje voda Bilećkog polja, kako mještani ne bi više bili ugroženi u narednom periodu velikim poplavnim talasima. Nakon probijanja tunela slijedi izgradnja mreže kanala za prikupljanje poplavnih voda i njihovo usmjerevanje u tunel. Završetkom ovog posla, i ako ne bude bilo moguće odvesti kompletan poplavni talas, mještani zasigurno više neće imati štete na objektima“, rekao je Tamindžija.

Iako izgrađeni tunel nema direktne hidroenergetske efekte, eliminacijom rizika od poplava u Bilećkom polju smanjiće se pritisak na upravljanje sistemom i stvoriće se uslovi za optimalnije korišćenje potencijala akumulacije Bilećkog jezera.

Radove na probijanju tunela, čija je vrijednost sa PDV-om iznosila 6,15 miliona KM, finansirale su Hidroelektrane na Trebišnjici, dok je izvođač bila firma „Integral inženjering“ iz Laktaša.