HET finansira izradu Glavnog projekta mosta na trasi Istočne obilaznice

Hidroelektrane na Trebišnjici u saradnji sa lokalnom zajednicom i nadležnim republičkim institucijama podržavaju izmještanje i izgradnju putne i ostale infrastrukture uz rijeku Trebišnjicu  u skladu sa preuzetim vodoprivrednim i drugim obavezama održavanja, uređenja i izgradnje infrastrukture uz korito rijeke Trebišnjice.

U skladu s tim, Hidroelektrane na Trebišnjici u potpunosti finansiraju projektnu dokumentaciju, reviziju i geološke i geotehničke istražne radove u vezi sa mostom na trasi Istočne obilaznice, u neposrednoj blizini brane Gorica.

Vedran Furtula, šef sektora investicione izgradnje u Hidroelektranama na Trebišnjici, kaže da finansiranjem izrade Glavnog projekta mosta na trasi obilaznice Aleksina Međa – Petrina – Podgljivlje, Hidroelektrane na Trebišnjici  aktivno učestvuju u razvijanju urbanističkih sadržaja Grada, koji nemaju negativan uticaja na povećanje poplavnog rizika na urbanom području, pri čemu se zadržavaju potrebni propusni kapaciteti riječnog korita i obezbjeđuje nesmetan rad hidroenergetskog sistema pri svim hidrološkim uslovima.

Izradom Glavnog projekta biće obezbijeđeni svi preduslovi za izgradnju drumskog mosta preko rijeke Trebišnjice, predviđenog za dvosmjerni saobraćaj sa pješačkim stazama, rasvjetom i drugim neophodnim instalacijama.

U završnoj fazi izrade Glavnog projekta obilaznice koju finansira Grad Trebinje, definisane su i krajnje oslonačke tačke mosta, kao i njegova ukupna dužina. Most preko rijeke Trebišnjice biće dužine oko 400 m i njegova trasa će se sastojati od pravca i kružne krivine radijusa 250 m, dodao je Furtula.

Provedenim postupkom javne nabavke za izradu Glavnog projekta odabran je Projektant – Institut za građevinartsvo „IG“ Banja Luka. Rok za izradu je 90 dana od potpisivanja ugovora, odnosno do kraja marta 2018. godine, a ugovorena vrijednost izrade 198.000 KM bez PDV-a.