HET proslavio 50 godina rada

ZA PONOS I INSPIRACIJU

Ponosni na dostignuća prethodnih generacija – inspiracija za buduće generacije

Uz prisustvo najviših političkih i privrednih predstavnika Republike Srpske, predsjednika RS g-dina Milorada Dodika, njegovog preosveštenstva vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića,  gradonačelnika Trebinja, g-dina Luke Petrovića, predstavnika Uprave Elektroprivrede RS, predstavnika republičkih institucija i javnih preduzeća, narodnih poslanika RS iz Istočne Hercegovine, načelnika opština Istočne Hercegovine, poslovnih partnera iz zemlje i regiona, bivših direktora i inženjerskih timova, aktuelne uprave HET-a i višeg menadžmenta, 25. marta 2018. održana je centralna svečanost povodom obilježavanja značajnog jubileja – pola vijeka od puštanja u redovnu proizvodnju HE Trebinje I i 60 godina od osnivanja radne organizacije Hidroelektrana na Trebišnjici.

Svečanost je počela prijemom počasnih gostiju u prostorijama Upravne zgrade Hidroelektrana na Trebišnjici, nakon čega je organizovan obilazak brane Grančarevo i pribranske elektrane HE Trebinje I.

Program obilježavanja je nastavljen svečanom akademijom u Kulturnom centru, programom koji je vodio voditeljski par Nataša Miljanović-Zubac i Srđan Radanović uz učešće gradskog hora „Tribunia“ i muzičku pratnju na violini i harmonici učenika iz Muzičke škole Trebinje.

U svom pozdravnom govoru generalni direktor Hidroelektrana na Trebišnjici, Gordan Mišeljić, sa ponosom je istakao da je HE „Trebinje 1“ i brana Grančarevo bila smion građevinski poduhvat u kome je učestvovalo 4000 radnika i remek djelo ondašnje tehničke i konstruktorske umješnosti, posebno zbog svojih dimenzija i činjenice da je građena na području izrazitog karsta. U to vrijeme futuristička ideja višenamjenskog korišćenja voda sliva Trebišnjice u jednoj mega investiciji uključila je tri privredne grane – elektroprivredu, vodoprivredu i poljoprivredu, a ova tri stuba, ukupan projekat učiniće samoodrživim i visokopotentnim.

Mišeljić je dodao da je samo izgradnjom brane Grančarevo značajno smanjena mogućnost plavljenja preko 5.500 hektara obradive površine u Popovom i Trebinjskom polju, a izgradnjom brane Gorica omogućeno je navodnjavanje skoro 10.000 hektara parcela u Popovu i Trebinju, što je od izuzetnog značaja za ovo sušno i karstno područje. Time je za južni dio Hercegovine stvoren jedan novi razvojni okvir i ukupnom menadžmentu vodama našeg područja otvorila se jedna nova mogućnost, te su projektanti počeli da promišljaju nova rješenja na nivou sliva rijeke Trebišnjice, stvarajući prve konture projekta Gornji horizonti.

On je pojasnio da se ubrzano stvaraju uslovi za konačnu realizaciju sistema Gornji horizonti, da je u toku probijanje dovodnog tunela za HE Dabar, izgradnja betonske obloge na tunelu Fatničko polje – akumulacija Bileća, a u toku su istraživački radovi i projektovanje kanala kroz ovo polje.

Govoreći o značaju proizvodnje Mišeljić je istakao da Hidroelektrane na Trebišnjici godišnje u prosjeku proizvedu 1.100 gigavat sati električne energije, što čini 20% ukupne proizvodnje električne energije u Republici Srpskoj. Ukupan broj  proizvedenih kilovat sati do svog zlatnog jubileja iznosi čak 92 milijarde.

Da bi slikovito opisao značaj Hidroelektrana na Trebišnjici za elektrosistem Republike Srpske, Mišeljić je istakao da 92 milijarde proizvedenih KWh do zlatnog jubileja Hidroelektrana na Trebišnjici  predstavlja 19 godina proizvodnje Elektroprivrede Republike Srpske.

Program je nastavljen prikazivanjem filma o brani.

Nakon filma gradonačelnik Trebinja Luka Petrović uputio je iskrene čestitke povodom velikog jubileja, ističući veliki doprinos ovog sistema u energetici, privredi i vodoprivredi, kao i veliki značaj za Trebinje i Hercegovinu.

„Ovaj sistem je radio i radi mnogo toga za naš kraj. HET pomaže u održavanju lokalnih puteva, ulaže u infrastrukturu po svim jedinicama, zapošljava preko 700 radnika. Ovaj sistem vrijedi za mnoge generacije, i školovao je mnoge kadrove koji pomažu i pomagaće u budućnosti Trebinju i RS. HET pravi zatvoreni olimpijski bazen, stipendira mlade kadrove, pomaže u razvoju kulture i sporta. Ovaj sistem je nosilac najznačajnijih investicija u infrastrukturi našeg grada. Zahvaljujući HET-u živimo bolje , naveo je Petrović.

On je podsjetio da imamo najbolju saradnju lokalne vlasti i HET-a, kao i veliku podršku Predsjednika i Vlade Republike Srpske.

Svečanost je uveličana dodjeljivanjem povelja zahvalnosti,  plaketa i zahvalnica stručnim, vrijednim, odanim pregaocima posvećenim postizanju kvalitetnih poslovnih rezultata, održavanju i razvoju HET-a.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove Ilija Tamindžija uručio je ministru industrije, energetike i rudarstva Petru Đokiću povelju zahvalnosti za uspješnu saradnju, razumijevanje i svestranu podršku u radu i razvoju „Hidroelektrana na Trebišnjici“. Zahvaljujući na ovom priznanju ministar Đokić je istakao da su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ dale nemjerljiv doprinos ukupnom ekonomskom razvoju cijele regije.

„HET sa godišnjom proizvodnjom od oko 1.100 gigavat časova električne energije donosi prihod od oko 60 miliona KM. To je od izuzetnog značaja za ukupan energetski potencijal Republike Srpske. Elektroprivreda Republike Srpske kao javno preduzeće na taj način obezbjeđuje uredno snabdijevanje domaćih potrošača, privrede Republike Srpske, ali i značajne količine energije se izvoze“, rekao je Đokić.

On je dodao da je vrlo važno danas odati priznanje onim ljudima koji su prije 50 godina završili objekat HE Trebinje I, a prije toga se upustili da ga grade, ocijenivši da je to jedinstven hidroenergetski objekat ne samo u ovom regionu, već  u Evropi.

Đokić je posebno pohvalio i one koji danas upravljaju ovom hidroelektranom za njihovu marljivost koja omogućuje nesmetan rad i stalnu proizvodnju.

„HET je jedan od velikih investitora mnogih značajnih projekata, među kojima HE Dabar, jedna od hidroelektrana u sistemu `Gornjih horizonata` koji će po završetku dati novu dimenziju čitavom energetskom sistemu Srpske, posebno Hercegovini“, istakao je Đokić.

Povelju zahvalnosti za uspješnu saradnju, razumijevanje i svestranu podršku u radu i razvoju „Hidroelektrana na Trebišnjici“ predsjedniku Republike Srpske g-dinu Miloradu Dodiku uručio je direktor „Hidroelektrana na Trebišnjici“ Gordan Mišeljić.

U svom obraćanju predsjednik Dodik je istakao da je ovo značajan jubilej, ne samo za Trebinje i Hercegovinu, već i za cijelu Republiku Srpsku, dodajući da investicije koje HET finansira govore o dobroj perspektivi i sigurnoj budućnosti kompanije, Republike Srpske i grada Trebinja.

„Ono što je definitivno naša odluka je da elektrane ostaju u vlasništvu Republike Srpske, jer nismo spremni da dijelimo ni vlasništvo ni suvlasništvo po pitanju hidroelektrana sa bilo kim. To treba da ostane trajno vlasništvo Republike i da predamo upravljanje budućim generacijama. Projekat izgradnje HE Dabar smo postavili na put sa koga nema povratka do izgradnje. U toku su pregovori sa dvije moguće kompanije koje su spremne da pomognu u finansiranju, izvođenju i završetku radova na ovom kapitalnom projektu“, rekao je Dodik.

Naknadno će biti uručena povelja zahvalnosti predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović.

Za veliki trud i pregalaštvo u godinama intenzivnog razvoja „Hidroelektrana na Trebišnjici“ izvršni direktor za ekonomske, pravne i opšte poslove, Ljubo Vuković, dodijelio je u ime preduzeća plakete bivšim direktorima i radnicima preduzeća: Radoslavu Runjevcu, Mihajlu Tešanoviću, Đorđu Palikući, te posthumno Nedjeljku Ćuku, Nazifu Voliću i Iliji Pribišiću.

Za veliki entuzijazam, požrtvovanost i pregalački rad prilikom izgradnje „Hidroelektrana na Trebišnjici“ izvršni direktor za upravljanje sistemom, Aleksandar Vujić, uručio je 15 zahvalnica najzaslužnijim za izgradnju HE Trebinje I i brane Grančarevo: Boru Lažetiću, Zvonku Biliću, Zlatku Langofu, Prof dr Petru Milanoviću, Tomislavu Pešutu, Savu Radoviću, Lazaru Karaulcu, i, posthumno Petru Stojiću, Šefiku Hadžoviću, Pavu Ravljaku, Miloradu Milićeviću, Milivoju Borkoviću, Ognjenu Jokanoviću, Medihu Ćatoviću i Čedu Milićeviću.

U ime bivših zaslužnih rukovodilaca koji su dobili plakete i zahvalnice (neki i posthumno) zahvalio je sin Nedeljka Ćuka, Vladimir Ćuk, vidno dirnut ovim priznanjem.

Tokom cijele 2018. godine predviđene su brojne aktivnosti programom obilježavanja  zlatnog jubileja.

FOTOGALERIJA

[Best_Wordpress_Gallery id=“7″ gal_title=“50 godina jubileja“]