OSMATRANJE BRANE

Ona je čuvar našeg mirnog sna. Odgovorno i ozbiljno obavlja svoj posao, a kako bi drugačije kada rukovodi Službom za osmatranje najvažnijeg objekta u Hercegovini.

Snežana Čučković sa svojim timom 24 časa dnevno osmatra branu Grančarevo, i vodi računa o bezbjednosti svih Trebinjaca.

TEHNIČKO OSMATRANJE

Brana Grančarevo po svojim karakteristikama spada u velike brane. Osmatranje takve brane je zakonska obaveza, jer prije svega od njene sigurnosti zavise životi i privreda cijelog nizvodnog područja.

Služba za osmatranje i analizu ponašanja brane oformljena je na samom početku izgradnje brane Grančarevo kada su se ugrađivali i osposobljavali za mjerenja razni instrumenti za osmatranje, koji su u to vrijeme bili najsavremeniji na svjetskom tržištu.

Brana Grančarevo se neprekidno osmatra svakodnevno u tri smjene, na osnovu „Pravilnika o tehničkom osmatranju brana“. Posao u Službi zahtijeva odgovoronost u radu, plan i program mjerenja mora se ispoštovati, a svi izmjereni podaci moraju biti pouzdani, jer se na osnovu njih rade analize i donosi mišljenje o stabilnosti brane.

Osmatranje brane je dugotrajan i kontinualan proces, pa su zbog toga izabrane odgovarajuće metode osmatranja i instrumenti koji će obezbijediti pouzdane podatke za duži period. Imperativ je da izabrane metode i oprema ispravno funkcionišu bez obzira na vremenske uslove (vlažnost u brani, kiša i snijeg na brani i oko brane).

ODRŽAVANJE I MODERNIZACIJA OSKULTACIONE OPREME

Od same izgradnje hidroelektrana na Trebišnjici, ZP „Hidroelektrane na Trebišnjici“ je uvijek poklanjalo izuzetnu važnost sistemu za osmatranje i analizi ponašanja brana, čime je preuzelo i brigu i odgovornost za sigurnost svih objekata, kako po pitanju sigurnosti nizvodnog područja, tako i samih objekata zbog proizvodnje električne energije. Shodno tome, kroz sve protekle godine, preko stručnih službi su praćena svjetska dostignuća u ovoj oblasti i takva primjenjivana na objektima (kroz modernizaciju postojeće opreme kao i ugradnjom nove).

Sve aktivnosti koje se vode u službi osmatranja su u duhu najsavremenijih svjetskih trendova u ovoj oblasti, a njihov cilj je da se obezbijedi kvalitetno upravljanje objektima kako im vijek upotrebe ne bi bio ograničen.

U svrhu dodatnog osiguranja lijeve padine, 2014. godine urađena je zamjena jednog starog ankera i ugradnja 23 nova geotehnička ankera sa savremenom mjernom opremom, poštujući najnovije svjetske tehničke standarde iz predmetne oblasti.

Realizacijom pomenutog projekta osiguranja ankerskog polja lijevog boka brane Grančarevo, krajem 2015. godine, nastavlja se održavanje projektom predviđenog naponskog stanja u istom, i značajno se povećava stepen sigurnosti objekta, te se samim tim i rizik od eventualne pojave klizišta/odrona svodi na najmanju moguću mjeru.

Aktivnosti na saniranju desne obale počele su u 2018. godini, gdje se planiraju istražni radovi i u narednom periodu saniranje uočenih pojava u temeljnoj zoni desnog boka brane Grančarevo.

ANALIZA PODATAKA

Obradu podataka i interpretaciju rezultata osmatranja za prethodni period rade tehničari-referenti i inženjeri Službe za osmatranje i analizu ponašanja brana, a po potrebi se uključuju i inženjeri iz drugih srodnih službi. Ovlaštena stručna kuća vrši ekspertizu rezultata osmatranja i daje zaključak da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena stabilnost i funkcionalnost brane Grančarevo.