TREĆI PROJEKAT REKONSTRUKCIJE ELEKTROENERGETSKIH OBJEKATA „POWER 3“ Projekat „Revitalizacija i modernizacija HE Trebinje 1“ u saradnji sa KFW njemačkom razvojnom bankom

Projekat „Revitalizacija i modernizacija HE Trebinje 1“ se realizuje u okviru „Trećeg projekta rekonstrukcije elektroenergetskih objekata“ („POWER 3“) od 2001. godine.

Ovaj projekat revitalizacije se radi u saradnji sa KfW njemačkom razvojnom bankom kroz četiri faze koje su detaljnije predstavljene u narednom tekstu. Faza 1 i 2 su kompletno završene, faza 3 je u toku, dok je faza 4 navedenog projekta u procesu pregovaranja.

Faza 1 – Ugovor sa KfW njemačkom razvojnom bankom za ovu fazu je potpisan 08. juna 2001. godine. U okviru ove faze realizovana je zamjena sistema upravljanja i pobudnih sistema. Ugovor je uspješno završen, a izvođač radova bila je firma ABB – Manhajm, Njemačka.

Faza 2 – Ugovor sa KfW-om za ovu fazu potpisan je 07. 12. 2004. godine. Ova faza je realizovana u dva lota, i to:

  • lot 1: zamjena mašinske opreme – izvođač radova je bila firma “Goša Montaža”, Srbija, i
  • lot 2: zamjena elektro opreme – izvođač radova bila je firma “Consortium Siemens”, Beč (Austrija).

Prve dvije faze ugovora sa KfW njemačkom razvojnom bankom bile su na donatorskoj osnovi od KfW banke za Vladu RS, a kredit od Vlade RS za HE na Trebišnjici.

Faza 3 – Ova faza je nastavak „Projekta revitalizacije HE Trebinje 1“.

Vlada Republike Srpske je 23.04.2010. godine donijela Odluku o davanju saglasnosti na kreditno zaduženje za revitalizaciju HE Trebinje 1, Faza 3, čime je ovaj projekat postao operativan.

Ova Faza je predviđena kao kombinovano kreditno-donatorsko finansiranje na sljedeći način:

  • 4,00 miliona evra donacija Vlade Njemačke,
  • 6,00 miliona evra kreditnih sredstava od KfW banke za HE na Trebišnjici i
  • 1,12 miliona evra vlastito učešće HET-a za realizaciju ove faze Projekta.

Realizacija ove faze počela je potpisivanjem Ugovora o „Kreditnom, finansijskom i projektnom sporazumu za revitalizaciju HE Trebinje 1″ između KfW banke, Ministarstva finansija i trezora BiH, Ministarstva finansija Republike Srpske i Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) 26. 03. 2013. godine.

Faza 4 – u toku realizacije trenutne Faze 3 projekta pokazala se tehnička opravdanost za nastavkom revitalizacionih radova paralelno sa radovima koji su predviđeni u trenutnoj fazi 3. Ova tehnička opravdanost ogleda se u mogućnosti unificiranja primarne opreme elektrane kroz izbor jednog isporučioca i proizvođača opreme za sva tri agregata. U trenutnoj fazi 3 predviđena je revitalizacija jednog od tri agregata. Međutim, da bi se postigao cilj projekta (unuficiranje primarne opreme na elektrani) tenderskom dokumentacijom se zahtjeva dostavljanje osnovne ponude za agregat br. 1 (Faza 3), a opcionalne ponude za agregate br. 2 i 3 (Faza 4).

HET i KfW su zajednički dogovorili da HET pokrene „Inicijativu“ za fazu 4, što je učinjeno dopisom HET-a Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS 15.10.2015, a nakon Odluke Uprave HET-a o pokretanju inicijative za fazu 4  Projekta revitalizacije HE Trebinje 1.

Ovom Inicijativom se traži od nadležnog ministrastva da što prije započne proces pregovora sa nadležnim organima i KfW bankom za fazu 4 projekta, čime bi se zaokružili kompletni revitalizacioni radovi na HE Trebinje 1, kao najvažnije hidroelktrane sistema, i produžio životni vijek ove elektrane za najmanje 20 godina.

Detaljan opis revitalizacionih radova Faze 3:

Obim radova faze 3 projekta sastoji se od revitalizacije generatora, turbina, hidrauličkih čeličnih konstrukcija i interfejs sistema.

Ugovor za konsultantske usluge za ovu fazu je potpisan sa najbolje evaluiranim ponuđačem „Lahmeyer International“- Njemačka, dana 17.07.2014. godine, u Bad Vilbelu – Njemačka.

Konsultant i HET su zajedno radili na izradi tenderske dokumentacije da bi se došlo do  „Finalna verzija“ (verzija: „Juli 2018.“) koja  je dostavljena KfW banci na odobrenje. Nakon što je KfW banka dala odobrenje („non-objection“) na tendersku dokumenaciju, tender je objavljen u njemačkom glasniku GTAI 26.09.2019.

Finalna verzija tenderske dokumentacije predviđa dostavljanje osnovne ponude za agregat br. 1 (Faza 3), a opcionalnu ponudu za agregate br. 2 i 3 (Faza 4).

Trenutno je u toku tenderski proces i kontinuirano se radi na razjašnjenju tendera za potencijalne ponuđače koji su otkupili tender.

Na HE Trebinje 1 održan je pred-tenderski sastanak i posjeta postrojenju 14.11.2019. godine, a kojem su prisustvovali svi potencijalni ponuđači. Na pred-tenderskom sastanku su HET i konsultant održali prezentaciju kompletnog projekta, bazirajući se najviše na sadašnju fazu 3, nakon čega je uslijedio detaljan obilazak postrojenja kako bi se ponuđači bolje upoznali sa elektranom  i opremom koja je predmet revitalizacionih radova, a u cilju što bolje pripreme ponuda.

Naredne aktivnosti u tenderskom priocesu će se odnositi na nastavak razjašnjenja tendera, dostavljanje i otvaranje ponuda i evaluacija. Potpisivanje ugovora sa najbolje rangiranim i najuspješnijim ponuđačem predviđeno je u 3. ili 4. mjesecu 2020. godine.

Početak radova, tj. uvođenje izvođača radova na radilište, je predviđeno za maj mjesec 2020. godine, a završetak jun 2022. za osnovnu ponudu, a jun 2024. za opciju, tj. završetak kompletnog projekta.

Cilj kompletnog projekta „Revitalizacija i modernizacija HE Trebinje 1“ je produženje životnog vijeka elektrane za najmanje 20 godina.

[Best_Wordpress_Gallery id=“25″ gal_title=“TREĆI PROJEKAT REKONSTRUKCIJE ELEKTROENERGETSKIH OBJEKATA POWER3″“]