Nastavak uspješne saradnje MH „ERS“/ZP „HET“ i JP EP „HZHB“ u 2020. godini

MH „Elektroprivreda Republike Srpske“ MP a.d. Trebinje/ZP „Hidroelektrane na Trebišnjici“ a.d. Trebinje i JP „Elektroprivreda HZHB“ d.d. Mostar nastavljaju uspješnu saradnju i zajedničku proizvodnju električne energije u PHE Čapljina u 2020. godini. Generalni direktori preduzeća Luka Petrović i Marinko Gilja potpisali su  15.11.2019. godine Ugovor o saradnji za 2020. godinu koji je od višestrukog značaja za obje elektroprivrede.

Proizvodnja sistema HET u proteklom periodu 2019. godine, realizuje se pod vanrednim okolnostima koje je prouzrokovala havarijska situacija u HE Dubrovnik usljed koje su oba agregata u HE Dubrovnik neraspoloživa za potrebe EES od 10.01.2019. godine do daljnjeg.

S ciljem ublažavanja posljedica neraspoloživosti agregata u HE Dubrovnik, potpisan je Ugovor o saradnji između MH „ERS“/ZP „HET“ i JP „EP HZHB“ od 15.02.2019. godine odnosno Aneks 1 Ugovora o saradnji od 20.05.2019. godine i Aneks 2 Ugovora o saradnji od 10.10.2019. godine prema kojima se HET obavezao da osigura regulisano ispuštanje vode na profilu brane Gorica dok se EP HZHB obavezala osigurati proizvodnju električne energije u PHE Čapljina. Zajednička proizvodnja u PHE Čapljina, u uslovima havarijskog stanja i neraspoloživosti HE Dubrovnik, počela je 18.02.2019. godine i realizuje se, u kontinuitetu, po uslovima iz potpisanih ugovora prema kojima od regulisanih voda ispuštenih na brani Gorica sa maksimalnim proticajem od 45 m3/s na profilu Ravno. HET-u pripada 50% električne energije proizvedene u PHE Čapljina.

Zaključenjem ugovora o zajedničkoj proizvodnji u PHE Čapljina, HET je tokom 2019. godine ostvario značajne prihode od električne energije, posebno imajući u vidu da sistem funkcioniše bez HE Dubrovnik.

Pored energetsko-finansijskog značaja za obje elektroprivrede i lokalne zajednice, saradnja MH „ERS“/ZP „HET“ i JP „EP HZHB“ kroz zajedničku proizvodnju u PHE Čapljina od izuzetne je važnosti i sa aspekta bezbjednog upravljanja i blagovremene evakuacije voda u uslovima neraspoloživosti HE Dubrovnik.

Mr Tamara Bojić, dipl.el.inž.