Poribljavanje Goričkog jezera

Svake godine u istočnoj Hercegovini,“Hidroelektrane na Trebišnjici“ izvrše od 15 do 20 akcija poribljavanja otvorenih voda mlađu pastrmke, koja je proizvedena u vlastitom mrijestilištu „Mirotinj“. Nedavno, 17. septembra, Goričko jezero je postalo bogatije za 1500 komada mlađi potočne pastrmke dužine 8-9cm.

Izgradnjom hidroenergetskih objekata i vještačkih jezera, šezdesetih godina prošlog vijeka,  narušeni su postojeći ekosistemi i prekinuti migratorni putevi ribljih vrsta, pa je samim tim nastala i potreba za poribljavanjem  voda u slivu rijeke Trebišnjice.

Ističući neprocjenjivi značaj „Mirotinja“, Nikola Tubić, rukovodilac HE Trebinje 1, u čijem sastavu posluje ovaj objekat, naglašava da su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ od svog osnivanja poslovale društveno odgovorno i da je mrijestilište osnovano davne 1961. godine.

„Nastavljajući tradiciju očuvanja životne sredine i vodnih ekosistema, 2017. godine, izvršena je potpuna rekonstrukcija mrijestilišta, čime smo ovom neprocjenjivom objektu produžili životni vijek. Mi ćemo nastaviti da ispunjavamo naše obaveze proistekle iz vodoprivrednih dozvola, trudeći se da očuvamo postojeći i obogatimo riblji fond naših rijeka i jezera“, dodao je Tubić.

Zdravko Miljanović, vodeći inženjer mrijestilišta „Mirotinj“, kaže da mrijestilište „Mirotinj“ godišnje proizvede od 700 000 do 800 000 komada mlađi pastrmke.

On dodaje da je najvažniji preduslov, da bi mriješćenje bilo uspješno,  dovoljna količina vode odgovarajućeg kvaliteta (fizičke, hemijske i mikrobiološke čistoće) – tj. voda I klase kvaliteta i da su objekti mrijestilišta dimenzionirani prema pomenutim uslovima i potrebama proizvodnje.

„Kod proizvodnje nasadnog materijala i poribljavanja vodi se računa o što većoj zastupljenosti autohtonih vrsta (potočna pastrmka, mekousna pastrmka), a prilagodljivost je dobra i evidentna.“, naglasio je Miljanović.