Analiza toksičnih supstanci na objektu HE Trebinje 1

U okviru treće, završne faze projekta „Revitalizacija i modernizacija HE Trebinje 1“, u periodu od 05.10.2020. do 07.10.2020. godine izvršeno je uzimanje uzoraka za toksikološku analizu supstanci (azbest, PCB, PAH) na postojećim agregatima i opremi u okviru pogona, kao i uzorkovanje vode prije i poslije prolaska kroz turbinu.

Ove aktivnosti izvode se kao mjera predostrožnosti, radi uklanjanja svih potencijalnih rizika po zdravlje i život ljudi, poslovanje i životnu sredinu. „Hidroelektrane na Trebišnjici“  dosljedno implementiraju zahtjeve najviših međunarodnih standarda i rade na poboljšanju uslova u radnom okruženju u skladu sa svim smjernicama relevantnih međunarodnih organizacija.

Uzorkovanje su, uz veliku i svesrdnu pomoć radnika Mašinske i Elektro službe pogona HE Trebinje 1, izvršili predstavnici firme „ANT“d.o.o. iz Zagreba, koji će uraditi i analize uzetih uzoraka.

Projekat revitalizacije HE Trebinje 1, u okviru kog se izvode i pomenute aktivnosti, počeo je 2001. godine, kroz saradnju sa KfW njemačkom razvojnom bankom (Kreditanstalt für Wiederaufbau, Frankfurt am Main) u okviru sveobuhvatnog „Projekta revitalizacije elektroenergetskog sektora-POWER III“.

Cilj projekta, koji je podijeljen u tri faze, je da se radni vijek HE Trebinje 1 produži za najmanje 30 godina.

U fazi 1 Projekta zamijenjena su dva sistema (digitalni sistem upravljanja i pobudni sistemi), faza 2 je realizovana kroz dva lota (lot 1: zamjena mašinske opreme (rashladni sistem, drenažni sistem i sistem komprimiranog vazduha) i lot 2: zamjena elektro opreme (transformatora i komponenata postrojenja)) a faza 3, koja je još u toku, obuhvata revitalizaciu sva tri generatora, kao i turbinske i hidromašinske opreme.

Pored navedenog cilja pomenutog Projekta produženja radnog vijeka elektrane, drugi cilj je povećanje snage agregata što će, u još većoj mjeri, opravdati uložena finansijska sredstva.

[Best_Wordpress_Gallery id=“89″ gal_title=“Analiza toksicnih supstanci HET1″]