Na HE Trebinje 1 instalirana centrala za rano otkrivanje požara

U zgradi arhive na pogonu HE Trebinje 1, u toku prošlog mjeseca, instalirana je, testirana i puštena u rad centrala sistema za  rano otkrivanje požara sa pripadajućim javljačima i sirenama.

Javljači požara koriste fizičke principe za detekciju požara, mjerenje prisustva dima, promjena stanja proslijeđuje se protivpožarnom panelu, centrala provjerava informaciju i u zavisnosti od definisanih podešavanja aktivira alarm koji se oglašava pomoću protivpožarne sirene.

Nikola Tubić, rukovovilac  HE Trebinje 1 kaže da „Hidroelektrane na Trebišnjici“, doslijedno implementirajući zahtjeve najviših međunarodnih i republičkih zakona i standarda , nastojeći da smanje sve potencijalne rizika po zdravlje i život ljudi, poslovanje i životnu sredinu.

„Uzimajući u obzir koliku opasnost požari predstavljaju po živote ljudi, imovinu i životnu sredinu, smatramo da je unapijeđivanje preventivne zaštite od požara, kroz vatrodojavni sistem, srateško ulaganje  u stvaranje efikasnog i sigurnog poslovnog okruženja. Svjedoci smo neprocijenjive štete koju je požar napravio u HE Dubrovnik. Samo na ovom primjeru možemo vidjeti koliko su sistemi za preventivno otkrivanje požara važni za smanjenje rizika i eventualnih poslijedica koje mogu nastati “, dodaje Tubić.

Hidroelektrane na Trebišnjici, kao objekti visokog rizika od izbijanja požara, imaju svoju vatratrogasnu jedinicu, koja se dobrovoljno uključuje u sve akcije gašenja požara koji često izbijaju na području Trebinja.

Nabavku i ugradnju centrale za rano otkrivanje požara, za „Hidrolektrane na Trebišnjici“ izvršili su predstavnici firme „AS-SECURITY“ d.o.o.Zvornik, PJ Trebinje.

[Best_Wordpress_Gallery id=“93″ gal_title=“Instalisana centrala za rano otkrivanje pozara na HET1″]