Redovna i periodična ispitivanja na pogonu HE Trebinje 1

U periodu između 07.12. i 09.12.2020. godine, na postrojenju HE Trebinje 1, u okviru redovnih godišnjih aktivnosti održavanja sistema, izvršeno je ispitivanje transformatora vlastite potrošnje, transformatora pobude, kao i ispitivanje i servisiranje transformatorskih, generatorskih zaštita i distantnih zaštita dalekovoda. Izvršeno je i mjerenje napona dodira, napona koraka i otpora uzemljivača u 220 kV postrojenju.

Nikola Tubić, rukovodilac HE Trebinje 1, kaže da ovaj pogon tradicionalno karakteriše izuzetna pogonska spremnost i visoka raspoloživost i da se ulažu veliki napori da održavanje bude kvalitetno i u skaldu sa preporukama odgovarajućih stručnih standarda i propisa. I ovom prilikom je ustanovljeno da sve zaštite rade korektno i da djeluju na odgovarajuća isključenja prekidača, kao i da daju odgovarajuće odzive u SCADA sistemu.

„Bez obzira na uredna i redovna održavanja postrojenja, uvijek postoji mogućnost nekog kvara, a glavni zadatak zaštita je da upozore i otklone eventualna opasna stanja koja mogu dovesti do kvara ili da se u neželjenom slučaju štetne posljedice po poslovanje i ljudstvo svedu na minimum“, objašnjava Tubić.

Tubić podsjeća da su „Hidroelektrane na Trebišnjici“, kroz saradnju sa KfW njemačkom razvojnom bankom započele proces modernizacije i revitalizacije svojih postrojenja u sklopu sveobuhvatnog „Projekta revitalizacije elektroenergetskog sektora-POWER III“.

U fazi 1 projekta zamijenjeni su digitalni sistem upravljanja i pobudni sistemi, a u fazi 2 zamijenjena je mašinska oprema (rashladni sistem, drenažni sistem i sistem komprimiranog vazduha) i  elektro oprema (transformatori i komponente postrojenja) dok se u fazi 3 radi revitalizacija sva tri generatora, kao i turbinske i hidromašinske opreme.

Ispitivanje i servisiranje zaštita, kao i mjerenje napona dodira, napona koraka i otpora uzemljivača u 220 kV postrojenju na pogonu HE Trebinje 1 za „Hidroelektrane na Trebišnjici“ izvršila je firma „Elektromontaža“ d.o.o. Trebinje, dok je ispitivanje transformatora vlastite potrošnje i transformatora pobude izvršila firma „IRCE“ a.d. iz Istočnog Sarajeva.

[Best_Wordpress_Gallery id=“99″ gal_title=“Redovna i periodicna ispitivanja na pogonu HET1″]