HET ubrzava eksproprijaciju zemljišta za potrebe HE Dabar. Vlasnicima isplaćeno 1,5 milion KM

Dok se sa nestrpljenjem očekuje potpisivanje ugovora o finansiranju izgradnje HE Dabar sa kineskim investitorima, „Hidroelektrane na Trebišnjici“ su zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima sa kraja prošle i početka ove godine ubrzale isplatu nadoknada za zemljište eksproprisano za potrebe gradnje objekata ove elektrane. Tokom prošle nedjelje HET je u tu svrhu, preko svog preduzeća „HE Dabar“, na račune pređašnjih vlasnika uplatio 1,5 miliona KM.

Ilija Tamindžija, izvršni direktor Direkcije za proizvodnju i tehničke poslove HET-a, objašnjava da je za izgradnju HE Dabar potrebno izvršiti eksproprijaciju više od 1 000 hektara zemljišta i da je do sada izvršena eksproprijacija prioritetnih parcela na kojima će biti objekti za čiju je gradnju neophodna građevinska dozvola, kao i da je za ovu namjenu HET  do sada izdvojio oko 15 miliona KM.

„Hidroelektrane na Trebišnjici, poslije nekoliko teških, napokon mogu da se pohvale odličnim početkom ove godine. Vrlo povoljna hidrološka situacija, pogonska spremnost i raspoloživost svih agregata iz sistema hidroelektrana na Trebišnjici kao i angažovanje PHE Čapljina, omogućili su proizvodnju od 118,2 GWh  električne energije u januaru, što je skoro duplo više od planirane proizvodnje za ovaj vremenski period . Uzimajući u obzir trenutno stanje, projekcije dotoka i kote naših akumulacija, sa sigurnošću se može reći da će proizvodnja i u naredna dva mjeseca biti znatno veća od višegodišnjeg prosjeka u prvom kvartalu. Zahvaljujući navedenim prognozama i rezultatima iz  januara i posljednjeg kvartala prošle godine, bili smo u mogućnosti da izvršimo uplatu od 1,5 miliona KM, samo u toku prošle nedjelje, za eksproprijacije zemljišta za HE Dabar“, naglašava Tamindžija.

On podsjeća da su „Hidroelektrane na Trebišnjici“ trenutno u najvećem investicionom ciklusu od svog osnivanja i da je izgradnja hidroelektrane Dabar, kao prve u nizu elektrana iz sistema Gornjih horizonata, strateško opredjeljenje preduzeća i najvažniji korak ka budućnosti u kojoj će se potrebe za energijom umnogostručiti.

Slaviša Stajić, v.d. direktora  „HE Dabar“, kaže da je do sada izvršena eksproprijacija oko 25% od ukupno predviđenih površina i to na području gdje će se graditi brana Pošćenje sa nasipima Grebak i Vranjača, vodostan sa cjevovodom  i mašinska zgrada sa razvodnim postrojenjem, dok se za eksproprijaciju u zoni akumulacije u Nevesinjskom polju čeka okončanje sudskih postupaka koje su pokrenuli vlasnici parcela i objekata nezadovoljni utvrđenim iznosima.  Postupak eksproprijacije zemljišta u Dabarskom polju, koji je potrebno sprovesti za potrebe izgradnje kanala, započeće čim se za to stvore potrebni uslovi i povuče voda sa ovog područja, dodaje Stajić.

Saglasno predugovoru o eksproprijaciji uzmeđu Vlade Republike Srpske i „HE Dabar“, ovaj proces vrši Prvobranilaštvo Republike Srpske u saradnji sa područnim jedinicama geodetske uprave, dok nadoknade za eksproprisanu imovinu isplaćuje „HE Dabar“.