Intenzivirani radovi na izgradnji rezervoara „Vrelo oko“

U toku ove godine „Hidroelektrane na Trebišnjici“ nastavile su radove na realizaciji projekta izgradnje rezervoara „Vrelo oko“, nakon što su usljed nepovoljne finansijske situacije  izazvane havarijom u HE „Dubrovnik“ i pandemije korona virusa, bile prinuđene da ih u određenom periodu značajno uspore.

Danilo Ilić, rukovodilac sektora investicione izgradnje, navodi da će rezervoar biti izgrađen u dvije faze. Rezervoar će se sastojati od dvije komore zapremine do po 2500 m3, od čega će jedna komora  i zatvaračnica sa cjelokupnom hidromašinskom opremom za obje komore biti izgrađena već u prvoj fazi.

„ Do sada su završeni svi izuzetno zahtjevni zemljani radovi na iskopu komore, izmještanje lokalne saobraćajnice, betonski radovi na rezervoaru i ugradnja potrebne hidromašinske opreme u zatvaračnici, dok se trenutno izvode zanatski radovi u unutrašnjem prostoru rezervoara“, objašnjava Ilić.

On dodaje da  je sa spoljašnje strane rezervoara urađena hidroizolacija komore, a trenutno se izvode radovi na njenoj zaštiti obziđivanjem betonskim blokovima i zasipanjem rezervoara materijalom iz iskopa.

 U sklopu projekta predviđena je ugradnja jednog pumpnog agregata (Q=185 l/s , H= 80,59 m), koji će sa ostalim pumpama jačeg kapaciteta snabdijevati novi rezervoar, zamjena svih fazonskih komada armature, ugradnja automatike, nove hlorne stanice uz mogućnost automatskog hlorisanja oba cjevovoda ponaosob, itd. Rezervoari će biti opremljeni  i adekvatnim posudama sa pritiskom radi zaštite sistema od hidrauličkog udara, kao i drugom hidromehaničkom i hidrotehničkom opremom. Kada rezervoar bude završen  biće urađeni i potisni, gravitacioni i muljni cjevovodi, kao i zbirni šahtovi od pumpne stanice do rezervoara Oko 1 i Oko 2.

Ako radovi budu tekli planiranom dinamikom, trebinjci bi krajem 2021. godine mogli dobiti sigurno vodosnabdijevanje bez prekida i vodu odličnog kvaliteta, bez potrebe za prokuvavanjem i u vrijeme najvećih padavina. Vrijednost ovog projekta je 2, 7 milona konvertibilnih maraka.

FOTOGALERIJA