HET proslavio krsnu slavu na Bilećkom jezeru

Krsna slava „Hidroelektrana na Trebišnjici“ – Ilindan, liturgijski je obilježena i svečano proslavljena u crkvi Sv. Ilije na ostrvu u Bilećkom jezeru.

Liturgiji, svečanom lomljenju slavskog kolača i ručku, pored mnoštva vjernog naroda, prisustvovali su članovi Uprave Preduzeća, rukovodioci pogona i sektora i šefovi službi u „Hidroelektranama na Trebišnjici“, monahinja Justina iz manastira Dobrićevo i brojni drugi gosti.  Liturgiju su služuli sveštenici Aleksandar Šmanja i Igor Zirojević iz Atine. Da bi svi koji su željeli da prisustvuju  ovoj svečanosti angažovano je bilo pet čamaca.

Sveštenici i članovi Uprave čestitali su slavu svim radnicima „Hidroelektrana na Trebišnjici“  i onima koji praznuju Sv.proroka Iliju.

Izvršni direktor Ilija Tamindžija je izrazio uvjerenje da će „Hidroelektrane na Trebišnjici“ ostati stub razvoja naše regije i da će bez obzira na poteškoće koje izaziva stanje na globalnom tržištu, svi započeti infrastrukturni projekti biti uspješno realizovani uz nade da će ovogodišnji poslovni rezultati biti dobri. On je dodao da je dosadašnja ostvarena proizvodnja, bez obzira na neraspoloživost jednog od agregata u HE „Dubrovnik“, u skladu sa energetskim bilansom i da je u prvih šest mjeseci ostvarena dobit od 5 miliona konvertibilnih maraka. Trenutno je prema sporazumu između ERS-a i EPHB , angažovana i PHE Čapljina, što će dovesti do povećanja vodostaja Trebišnjice kroz grad, čime će rijeka postati čistija, kaže Tamindžija.

Tamindžija sa ponosom ističe da je HET u najvećem investicionom ciklusu od osnivanja. Završavaju se šetališta uz obalu rijeke, kao i zatvoreni bazen i rezervoar Vrelo oko, intenziviraju aktivnosti na betoniranju tunela Nevesinje-Dabar i Fatnica – Bileća  u projektu Gornjih horizonata, čime će se stvoriti uslovi za izgradnju HE „Bileća“, naglašava on i dodaje da se očekuje potpisivanje ugovora sa Kineskom bankom za izgradnju brane Pošćenje, mašinske zgrade za HE „Dabar“, dalekovoda i kanala kroz Dabarsko polje. Svi uslovi za ovu investiciju već su dogovoreni.

Pored navedenih projekata Tamindžija je naveo da su završeni  i istražni radovi za izgradnju mosta u sklopu velike obilaznice oko Trebinja i da se uskoro očekuje intenzivniji nastavak aktivnosti na ovom gradilištu.

Polaganjem cvijeća na obilježja palim borcima u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i radnicima koji su stradali tokom izgradnje brane Grančarevo, na ovaj važan dan sjetili smo se onih koji su za našu budućnost dali svoje živote.

FOTOGALERIJA