Investicija vrijedna 34 miliona maraka

Postavljanje betonske obloge u tunelu „Fatničko polje – akumulacija Bileća“

Radove na izgradnji tunela od Fatničkog polja do Bilećkog jezera, koji su ušli u treću i završnu fazu, obišao je generalni direktor „Hidroelektrana na Trebišnjici“ Gordan Mišeljić sa saradnicima, izvršnim direktorima u HET-u: Ilijom Tamindžijom, Ljubom Vukovićem, Slobodanom Čomićem i Milanom Mitrovićem te generalni direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ Luka Petrović sa izvršnim direktorom za investicije i razvoj u „Elektroprivredi“ Jovicom Vlatkovićem.

Riječ je o najvećem gradilištu preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“, koji se radi u sklopu projekta Gornji horizonti i HE „Dabar“, ukupne vrijednosti 660 miliona konvertibilnih maraka, a treća faza obuhvata postavljanje betonske obloge (u dužini od oko 9.500 m), konsolidaciono i kontaktno injektiranje izvedene betonske obloge, sanaciju oštećenih prefabrikovanih montažnih zolni, uklanjanje šina vozne kompozicije i izgradnju račve za odvajanje tunela za HE „Bileća“.

Ovom prilikom direktor Gordan Mišeljić je podsjetio na 2006. godinu kada je tunel probijen, izvršen tehnički prijem, ugrađena hidromašinska oprema i otprilike 20 odsto tunela betonirano.

„Svaki neobložen tunel, pa i ovaj, ima određen gubitke u vodi, a svaki kubik vode za preduzeće HET znači novac. Dakle, ne samo da ćemo mnogo brže prevesti vodu dok se ne izgradi HE `Dabar` već ćemo sačuvati i određene kubike vode za koje smatramo da ne bi došli u Bilećko jezero i samim tim ostvarili bismo gubitke u našem preduzeću”, rekao je direktor Mišeljić.

Rukovodilac investicija u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ Danilo Ilić pojasnio je okupljenim novinarima da je tunel “Fatničko polje – akumulacija Bileća” glavni prevodnik voda sistema “Gornji horizonti” u “Donje horizonte” te glavni derivacioni tunel za HE “Bileća”.

„Dužina tunela je 15.640 metara. Do sad smo završili oko 6.000 metara betonske obloge u prethodnim fazama, a u ovoj fazi izrađujemo oko 9.500 metara obloge. Predviđeno je da treća faza traje 1.000 radnih dana, naravno u zavisnosti od vremenskih prilika”, dodao je Danilo Ilić.

Glavni izvođač radova na trećoj fazi tunela „Fatničko polje – akumulacija Bileća“ je “Herc gradnja” iz Bileće. Njen direktor, Đorđe Vujović naveo je da je ovaj projekat izuzetno važan i kompleksan, da predstavlja izazov za njihove inžinjere, da posao teče planski te izrazio nadu da će radovi na tunelu biti završeni u predviđenom roku od 1.000 radnih dana.

„Sve finansije za HE ‘Dabar’ su do sada obezbijeđene iz vlastitih sredstava. Do sada je to oko 120 miliona konvertibilnih maraka. Da bi se finansirao ovaj projekat HET je uzeo kreditni aranžman od 28 miliona konvertibilnih maraka, a ostatak će obezbijediti iz vlastitih sredstava. Izgradnjom ovog tunela i ove betonske obloge u dužini od 9.500 metara obezbjeđuju se uslovi za izgradnju HE `Bileća` snage 30 megavata. Završetak betoniranja tunela preduslov je za gradnju Hidroelektrane ‘Bileća’, a sam tunel će omogućiti brže prevođenje voda sa nevesinjskog platoa, te iz Dabarskog i Fatničkog polja u bilećku akumulaciju. Zato je potrebno postaviti oblogu prije puštanja HE ‘Dabar’u funkciju kako bi se vode mogle nesmetano prevoditi sa nevesinjskog platoa, te iz Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bileća. Za 1.000 radnih dana, kada se završi ova obloga, mi ćemo moći uvesti izvođača za izvođenje radova na HE `Bileća`”, istakao je Luka Petrović i izrazio nadu da će, kako reče, „izgradnjom ovog tunela uspjeti naći finansijera i izvođača na HE `Bileća`, a time obezbijediti nove finansije u opštini Bileća i njenom budžetu čime će pomoći svim građanima ove opštine”.

Završetkom treće faze, stiču se uslovi za izgradnju preostalih objekata HE „Bileća“ (mašinske zgrade, vodostana, dovodnog tunela, upravne zgrade, odvodnog tunela, izlazne građevine…).

FOTOGALERIJA