Pjeskarenje i antikorozivna zaštita prekrića na kruni brane

Na kruni brane „Grančarevo“ u toku su radovi na antikorozivnoj zaštiti metalnih prekrića i kablovskih kanala.

„Radi se o površini od 900 metara kvadratnih, što malih, što velikih prekrića. Metalna prekrića prvo skidamo sa krune, zatim vršimo mehaničke popravke, a potom kompresorima pjeskarimo sve površine. Završna faza je farbanje, koje se vrši u tri sloja: osnovna, međupremaz i završna boja. Radi se o vrhunskim, ’Hempel’ bojama.“ – rekao nam je Radojica Gobović, nadzorni organ ispred „Hidroelektrana na Trebišnjici“ i dodao da je garancija na odrađeni posao 15 godina.

Radojica Gobović

„U kanalima na kruni brane, čiji se poklopci farbaju, nalaze se elektro i signalni kablovi, od kojih su neki ugrađeni još 1967. godine i oni su spojeni na senzore. Dobra stvar je što se štite poklopci na kanalima upravo zbog važnosti tih kablova, ali i instrumenata za mjerenje deformacija, koji se takođe nalaze u kanalima. I mnoga mjerna mjesta su zaštićena ovim poklopcima.“ – istakao je Zoran Mirdinja, referent za mjerenja, koji već tri decenije radi na brani „Grančarevo“.

Zoran Mirdinja

Izvođač radova na kruni brane „Grančarevo“ je firma „Safir“ iz Gacka.

„Što se tiče antikorozivne zaštite, zadatke obavljamo po planiranoj dinamici. Ekipu čine sedmorica. Imamo četvoricu zanatlija, dvojicu radnika i ja sam rukovodilac radova. Imamo mnogo iskustva u istim i sličnim poslovima i u saradnji sa zaposlenima ovdje na Grančarevu činimo sve da radove završimo i prije predviđenog roka.“ – dodao je Svetozar Skočajić, dipl. mašinski inženjer, ispred firme „Safir“.

Po završenom pjeskarenju i farbanju prekrića vrši se ponovna montaža na prethodno očišćene kablovske kanale.

Radovi su počeli 6. septembra, a rok za završetak radova je 28. septembar.

FOTOGALERIJA