Održavanje sistema za monitoring vibracija na Pogonu HE Trebinje I

Od 20. do 24. septembra 2021. godine biće izvršen pregled, servisiranje i otklanjanje nedostataka na Sistemu za monitoring vibracija.

“Radimo na servisiranju opreme za praćenje vibracija vazdušnog zazora i magnetnog fluksa na tri mašine ovdje na Trebinju I. Radi se o sistemu za nadzor vibracija na turbini i generatoru i nadzoru vazdušnog zazora i magnetnog fluksa na generatoru. To je sistem Compass firme BKVibro koji ima zaštitnu i dijagnostičku funkciju. Postoji baza podataka u koju se skladište sva ta mjerenja za kasniju vibrodijagnostičku analizu stanja mašina.” – pojasnio nam je Vojkan Bošković iz firme “RMS” Sremska Mitrovica, koji ovih dana sa inženjerima HE Trebinje I servisira pomenuti sistem.

Mirko Traparić dipl. inženjer elektrotehnike je ispred HET-a nadzor nad ovim aktivnostima. Od Mirka smo saznali sljedeće:

“Sistem zahtijeva multidisciplinarni pristup, kombinovano praćenje elektro i mašinskog stanja na sva tri agregata na elektrani, kako na turbini tako i na samom generatoru, u koji su uključeni stručnjaci različitih profila. Servisiranje sistema za monitoring vibracija u HE Trebinje I se radi jednom godišnje. Za sada se sve odvija po planiranoj dinamici i postoji izvrsna saradnja između nas i izvršilaca radova.”

FOTOGALERIJA