Predstavljeno idejno rješenje višenamjenske akumulacije i brane u Cerničkom polju

Prezentacija projekta “Idejno rješenje višenamjenske akumulacije i brane u Cerničkom polju” održana je juče u amfiteatru “Hidroelektrana na Trebišnjici”.

Kako je rečeno, cilj formiranja ove akumulacije u Cerničkom polju je da se uspori doticanje voda bujičnog karaktera sa gatačkog platoa na prostor Fatničkog polja i akumulacije “Bileće”, ali i rasterećenje akumulacije “Bileća” pogotovo u periodu ekstremno velikih voda.

“Sve analize, koje su do sad urađene za potrebe Gornjih horizonata, pokazale su da se jedan značajan dio voda gatačkog platoa ne može prevesti u akumulaciju ‘Nevesinje’. Dakle, analizirane su vode koje se ne mogu u velikoj mjeri prevesti i energetski iskoristiti na HE “Dabar” i HE „Nevesinje“. Prvenstveni cilj projekta je da se u periodu ekstremno velikih dotoka zadrži dio voda gatačkog platoa prije dolaska u akumulaciju ‘Bileća’ i Fatničko polje i da se stvore uslovi za fleksibilni rad HE ‘Dabar’. Akumulirane vode u Cerničkom polju bi, kombinacijom tunela i kanala, doveli na područje Bileće i energetski iskoristili prije ulaska u akumulaciju ‘Bileća’, što bi u značajnoj mjeri oplemenilo predmetni prostor. Ovo predstavlja nadogradnju Sistema Gornjih horizonata, za koji su izdati vodni akti još 1976. godine.”, rekao nam je Duško Vujović, dipl. inženjer građevinarstva i rukovodilac Sektora za proizvodnju i upravljanje vodama i nadzor nad ralizacijom ovog projekta.

Obrađivači studije su: Energoprojekt iz Beograda, Zavod za vodoprivredu iz Bijeljine i Građevinski fakultet iz Beograda.

FOTOGALERIJA