Javna rasprava nacrta Zakona o obnovljivim izvorima energije

Danas je u amfiteatru Hidroelektrana na Trebišnjici održana prva od planirane četiri javne rasprave nacrta Zakona o obnovljivim izvorima energije.

Tom prilikom, mogli smo čuti da Republika Srpska raspolaže znatnim potencijalima iz obnovljivih izvora energije, za koje se očekuje da će u narednom periodu moći još bolje da se iskoriste, usvajanjem novog Zakona o obnovljivim izvorima energije.

Milan Baštinac, pomoćnik ministra energetike i rudarstva Republike Srpske istakao je značaj ovog zakona i to ne samo zbog prilagođavanja direktivama i praksi EU u toj oblasti, već i zbog veće mogućnosti ulaganja u „zelenu energiju“, posebno kada je riječ o malim projektima i domaćinstvima.

„Ovim zakonom, koji treba da bude usvojen do kraja godine, uvodi se nova kategorija `potrošača-proizvođača`, što će omogućiti da svako domaćinstvo na krov svoje kuće stavi solarne panele i da energiju koju dobije na taj način koristi za svoje potrebe, a viškove struje da predaje u elektromrežu, za šta će dobiti adekvatnu kompenzaciju ili kroz plaćanje ili odbijanje od postojećeg računa“, pojasnio je Baštinac.

Po njegovom mišljenju, ova nova šema podsticaja je bitna za domaćinstva u Srpskoj i doprinijeće promovisanju „zelene energije“.

„Ovim zakonom nastojimo dodatno ubrzati aktivnosti na projektima vjetroparkova i solarnih parkova. U planu je jedna solarna elektrana od 60 megavata u Nevesinju, kao i elektrane u Ljubinju, a najvjerovatnije i u Berkovićima, za koju već postoji zahtjev za dodjelu koncesije“, naveo je Baštinac.

Pomoćnik ministra je rekao da je pri kraju i izrada dokumentacije za vjetropark `Hrgud`, koji treba da gradi `Elektroprivreda Republike Srpske’, čiji je početak rada planiran 2024. ili 2025. godine te najavio da bi u najskorije vrijeme mogao biti realizovan projekat solarne elektrane u Bileći kompanije EFT, za koju se očekuje da će sljedećeg proljeća početi građevinski radovi, a u narednih godinu dana bi mogla biti na mreži.

Direktor Solarne elektrane /SE/ „Trebinje jedan“ Milutin Mastilović rekao je da već mogu da počnu radovi na toj solarnoj elektrani jer su dobili građevinsku dozvolu za pripremne radove.

„U izradi je glavni projekat za tu elektranu na Zupcima, snage 73 megavata, sa godišnjom proizvodnjom struje od 108 GWh,“ rekao je on i naveo da će Grad Trebinje imati godišnju koncesionu naknadu od te elektrane od oko pola miliona KM, kao i druge indirektne koristi.

Naredne tri javne rasprave nacrta Zakona o obnovljivim izvorima energije, takođe u organizaciji Ministarstva rudarstva i energetike, biće održane u Banjaluci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

FOTOGALERIJA