Zamjena strujnih i naponskih mjernih transformatora u 35 kV postrojenju na pogonu HE Trebinje 1

U periodu od 08.11.- 12.11.2021. godine izvršena je zamjena strujnih i naponskih mjernih transformatora u ćelijama 35 kV postrojenja na pogonu HE Trebinje 1.

Prije radova na zamjeni mjernih transformatora predhodili su pripremni radovi u ćelijama postrojenja, koji su se uglavnom odnosili na montažne radove, i to:

– demontažu starih mjernih transformatora,

– prilagođenje postojećih nosećih konstrukcija prema novim mjernim transformatorima,

– prilagođenje postojećeg sabirničkog sistema tj. primarnih veza i

– kabliranje sekundarnih veza na novim mjernim transformatorima.

Neposredno prije montaže novih mjernih transformatora kao i neposredno prije puštanja u rad novih mjernih transformatora izvršena su terenska ispitivanja istih. U sklopu ispitivanja izvršeno je mjerenje otpora izolacije primarnih i sekundarnih namotaja mjernih transformatora kao i mjerenje prenosnog odnosa, a sve u skladu prema IEC  standardima i propisima o ispitivanju mjernih transformatora.

Nakon izvedenih radova na zamjeni mjernih transformatora izvršena je provjera rada mjernih i zaštitnih uređaja, koji su povezani na sekundarne krajeve novougrađenih mjernih transformatora. Provjerom je ustanovljeno  da mjerni i zaštitini uređaji rade korektno.

Na ovaj način povećana je pouzdanost i sigurnost rada mjernih i zaštitnih uređaja u 35 kV postrojenju kao i životni vijek samog postrojenja.

Radove na zamjeni strujnih i naponskih mjernih transformatora izvršili su predstavnici firme „ELNOS BL“ d.o.o.- Banja Luka uz nadzor inženjera Elektro službe pogona HE Trebinje 1.

FOTOGALERIJA