U HET-u predstavljene mogućnosti korištenja vodnih resursa rijeke Trebišnjice za kavezni uzgoj ribe

Juče je u prostorijama „Hidroelektrana na Trebišnjici“ održana prezentacija „Studije o mogućnostima korištenja vodnih resursa u ORS rijeke Trebišnjice za kavezni uzgoj ribe“. Prezentaciju su održali predstavnici „Zavoda za vodoprivredu“ d.o.o. Bijeljina i vođa projektnog tima dr Danilo Mrdak. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici „Hidroelektrana na Trebišnjici“ i sportskih ribolovnih društava „Trebinje“ i „Bileća“.

Predstavnik „Zavoda za vodoprivredu“ mr Snežana Vinterfeld obratila se prisutnima i predstavila dio projekta koji se odnosi na istraživano područje. U sklopu svog izlaganja, prisutne je upoznala sa opštim karakteristikama hidroakumulacija Bileća, Trebinje, Klinje, Vrba i Alagovac.

Prof. dr Danilo Mrdak govorio je o kvalitetu voda istraživanih hidroakumulacija i dao uvid u mogućnosti korištenja ovih voda za kavezni uzgoj ribe. U sklopu prezentacije dao je i prijedlog o broju i vrsti kaveza koje je moguće postaviti, kao i vrsti ribe koju  je moguće uzgajati u skladu sa uslovima sredine predmetnih hidroakumulacija.

Na osnovu izložene prezentacije, donesen je zaključak da se postavljanje potencijalnih kaveza za uzgoj ribe mora uskladiti sa hidrološkim karakteristikama istraživanog područja, radom „Hidroelektrana na Trebišnjici“, potrebama vodosnabdjevanja, prije svega Trebinja i Herceg Novog, a potom i Bileće, Gacka i Nevesinja, te upotrebi ovih voda za navodnjavanje, turizam i rekreaciju.

Takođe, zaključeno je da je ovo uvodna Studija koja zahtijeva detaljnija istraživanja na ovu temu, te da budući investitori koji planiraju postavljanje kaveza za uzgoj ribe imaju obavezu da pribave sve potrebne dozvole i saglasnosti i sami snose odgovornost za potencijalnu štetu.