Nastavak aktivnosti na izgradnji HE Dabar

Nakon radno-konsultativnog sastanka koji je 24. maja 2022. godine održan između predstavnika Hidroelektrane „Dabar“ ispred investitora i predstavnika glavnog izvođača projekta “China Gezhouba Group Corporation (CGGC)”, juče je održan novi radno – konsultativni sastanak, ali ovaj put između rukovodstva Elektroprivrede Republike Srpske, rukovodstava „Hidroelektrana na Trebišnjici“, rukovodstva Hidroelektrane „Dabar“ i advokatske kancelarije „Moravčević Vojnović i partneri“, u svojstvu konsultanta.

„U maju 2020. godine potpisali smo ugovor sa izvođačem radova i krenuli smo u proceduru obezbjeđenja ugovora o finansiranju. Ugovor sa kineskom Uvozno-izvoznom bankom potpisan je krajem prošle godine, tačnije 31.12.2021. godine. Nakon toga, uslijedila je jedna kratka pauza zbog praznika, i naših i kineskih te usaglašavanje prateće dokumentacije  i zato je procedura nastavljena krajem februara. Dakle, krajem februara, zaprimili smo spisak dokumenata, a koje trebamo pribaviti da bismo zatvorili finansijsku konstrukciju. U pitanju je pedesetak dokumenata koje banka potražuje. Odmah smo počeli sa prikupljanjem, prevodom i ovjerom te dokumentacije te smo početkom juna poslali 39 dokumenata advokatskoj kancelariji „Moravčević Vojnović i partneri“ iz Beograda, a koja je naš konsultant.“ – rekao nam je Slaviša Stajić, dipl. inž. mašinstva i direktor Hidroelektrane „Dabar“.

U nastavku razgovora direktor Stajić je istakao da je jučerašnji sastanak bio samo nastavak neophodnih aktivnosti na prikupljanju dokumenata kako bi kredit postao operativan i kako bi kineski izvođači mogli početi sa radovima na terenu.

„Juče je napravljen presjek stanja. Utvrđen je spisak dokumenata koje smo već dostavili, a identifikovani su dokumenti koji su još u fazi izrade. Većinom se radi o potvrdama iz ministarstava. Takođe, jedna od tema sastanka bila je i usaglašavanje Nacrta garancije i potvrde koju, kao i još deset dokumenta, treba izdati Elektroprivreda Republike Srpske.“ – dodao je direktor Hidroelektrane „Dabar“.

Podsjećamo, Hidroelektrana „Dabar“ je sastavni dio projekta „Gornji horizonti rijeke Trebišnjice“, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Pored izgradnje HE „Dabar“ ovim projektom predviđena je gradnja i HE „Nevesinje“ i HE „Bileća“.

FOTOGALERIJA