Predavanja Miloša Vukalovića na FPM-u Trebinje: „Uloga i značaj hidroelektrana u elektroenergetskom sistemu – osvrt na HE Trebinje 1“.

Glavni inženjer u pogonu Hidroelektrane Trebinje 1, Miloš Vukalović, dipl. ing. el., 26. 05. 2023. godine, održao je predavanje studentima i nastavnicima Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje i zainteresovanim sugrađanima na temu „Uloga i značaj hidroelektrana u elektroenergetskom sistemu – osvrt na HE Trebinje 1“.

Predavanje je održano na poziv rukovodstva Fakulteta za proizvodnju i menadžment Trebinje, u cilju približavanja praktičnih iskustava iz privrede unutar Republike Srpske mladim ljudima i studentima.

Tom prilikom, Vukalović je rekao da je hidroenergetski sistem na Trebišnjici od izuzetnog značaja za  elektroenergetski sistem Republike Srpske, jer proizvodi „zelenu“ energiju, kao i da se svi agregati iz ovog sistema mogu staviti u pogon za samo nekoliko minuta. U hidroenergetskom sistemu na Trebišnjici su HE Trebinje 1, HE Trebinje 2, HE Dubrovnik i pumpno akumulaciona elektrana Čapljina, koja se uključuje kada ispadne neka od termoelektrana, rekao je Vukalović.

Pored toga Vukalović je studentima, nastavnicima i saradnicima u nastavi, kao i zainteresovanim sugrađanima objasnio ulogu svih podsistema u elektroenergetskom sistemu i veoma složene procese koji se odvijaju u Hidroelektrani Trebinje 1, kao jednom od veoma značajnih podsistema elektroenergetskog sistema Republike Srpske.

Izvor: FPM Trebinje