Trebinje okuplja eksperte i studente hidrogeologije karsta iz cijelog svijeta

Trebinje će od 29. maja do 4. juna ugostiti najveće svjetske stručnjake iz oblasti karsta na Desetom međunarodnom skupu na temu „Karakterizacija i inženjering karstnih izdani“. Domaćin skupa, koji je ovog jutra okupio 40 naučnika i renomiranih stručnjaka, kao i postdiplomce i studente iz 14 zemalja svijeta, među kojima i Amerike, Brazila i Perua, biće „Hidroelektrane na Trebišnjici“.

„Ovo područje Dinarida, svojevrsna je postojbina nauke o karstu. Mnoge metode koje su na ovom prostoru korištene u posljednjih 50, 60 godina se i danas primjenjuju svuda u svijetu. Provodimo brojna istraživanja zajedno sa ‘HE na Trebišnjici“, HE ‘Višegrad’ i HE ‘Dabar’ a za istraživanja koja su rađena za potrebe Gornjih i Donjih horizonata se može reći da su kamen temeljac inženjerske nauke o karstu u svijetu“, rekao je prof. dr Saša Milanović, šef Međunarodnog kursa i Centra za hidrologiju Karsta pri Departmanu za hidrogeologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Koliko je postignuto istraživanjem karsta istočne Hercegovine, jednog od najinteresantnijih karstnih područja u svijetu, pokazuju brojna inženjerska rješenja koja su na ovom prostoru primjenjivana u višenamjenskom korišćenju karstnih izdani.

„Za utvrđivanje nivoa i kretanja podzemnih voda na području hercegovačke regije do sada je izbušeno preko 400 kilometara bušotina i oko 15 kilometara prokopa za ispitivanje geologije.“ – istakao je Duško Vujović, rukovodilac Sektora za proizvodnju i upravljanje vodama u „Hidroelektranama na Trebišnjici“ i dodao da su najveći resursi Hercegovine: voda, sunce i kraška polja još uvijek nedovoljno iskorišteni.

U okviru pomenutog međunarodnog skupa, čiji su organizatori Centar za hidrogeologiju karsta pri Rudarsko-geološkom fakultetu Beogradskog univerziteta i „Hidroelektrane na Trebišnjici“, svečanom akademijom obilježen je i značajan jubilej, 15 godina Centra za hidrologiju Karsta Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, a osnovni ciljevi njegovog djelovanja su organizovano istraživanje i dalja promocija hidrogeologije, a posebno hidrogeologije karsta u cijelom svijetu.

FOTOGRAFIJE