RAZMJENA ZNANJA I ISKUSTAVA

U okviru 4. Evropske regionalne konferencije Inženjerske geologije i Geotehnike, koja je održana u Dubrovniku od 8. do 12. oktobra 2024. godine, organizovane su brojne stručne ekskurzije za učesnike. Jedna od tih eksurzija uključivala je posjetu brani Grančarevo, Fatničkom i Dabarskom polju, Nevesinju i brani Klinje.

Prof. dr Saša Milanović vanredni profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu i direktor Centra za hidrogeologiju karsta predvodio je tim od 25 svjetski poznatih inženjera geologije i geotehnike prilikom posjete Hidroelektrani „Trebinje 1“.

„Bila je ovo idealna prilika da međunarodno priznati stručnjaci iz oblasti geologije i geotehnike posjete branu ‘Grančarevo’, prvu branu u svijetu koja je izgrađena u karstu, ali i da čuju iskustva naših kolega koji su zaslužni za svakodnevno funkcionisanje elektrane i međusobno razmijene znanja i iskustva“, istakao je Nikola Tubić, rukovodilac HE „Trebinje 1“.

Četvrta evropska regionalna konferencija za cilj je imala promociju organizovanog istraživanja hidrogeologije karsta u cijelom svijetu.