РАЗМЈЕНА ЗНАЊА И ИСКУСТАВА

У оквиру 4. Европске регионалне конференције Инжењерске геологије и Геотехнике, која је одржана у Дубровнику од 8. до 12. октобра 2024. године, организоване су бројне стручне екскурзије за учеснике. Једна од тих ексурзија укључивала је посјету брани Гранчарево, Фатничком и Дабарском пољу, Невесињу и брани Клиње.

Проф. др Саша Милановић ванредни професор на Рударско-геолошком факултету и директор Центра за хидрогеологију карста предводио је тим од 25 свјетски познатих инжењера геологије и геотехнике приликом посјете Хидроелектрани „Требиње 1“.

„Била је ово идеална прилика да међународно признати стручњаци из области геологије и геотехнике посјете брану ‘Гранчарево’, прву брану у свијету која је изграђена у карсту, али и да чују искуства наших колега који су заслужни за свакодневно функционисање електране и међусобно размијене знања и искуства“, истакао је Никола Тубић, руководилац ХЕ „Требиње 1“.

Четврта европска регионална конференција за циљ је имала промоцију организованог истраживања хидрогеологије карста у цијелом свијету.