het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Почео годишњи ремонт „ХЕ Требиње 1“

Према усаглашеном плану ремонтних радова система „Хидроелектрана на Требишњици“ данас је почео редовни годишњи ремонт „Хидроелектране Требиње 1“.

Никола Тубић, руководилац „Хидроелектране Требиње 1“ истиче да је у циљу што ефикаснијег спровођења ремонта и што краћег застоја агрегата усаглашен план ремонта у неколико термина.

„Безнапонско стање је планирано да се одради  до 14. септембра, а у току безнапонског стања електрана је у потпуности нерасположива, тј. сви агрегати су ван мреже 10 дана, јер су постојења без напона и тај период се користи за њихову детаљну ревизију. Ремонт агрегатa 1 ће се радити, такође, до 14. септембра када ће бити и реализација уговора замјена система побуде генератора 1. Од 29. септембра до 4. октобра у плану је редовни годишњи ремонт. Ремонт агрегатa 3 биће завршен до 24. септембра, тада иде реализација уговора сервисирање сервомотора улазне грађевине агрегата 3 и темељних испуста 1 и 2, а након тога слиједи редовни годишњи ремонт. Редовни годишњи ремонт агрегатa 2 почеће 5. октобра и биће завршен до 14.октобра ове године“, појашњава Тубић.

Осим редoвних радова на турбинама и генераторима, истиче Тубић, радиће се и преглед и санација радних кола турбина те бројна испитивања сигурносних вентила и генераторских и вакумских прекидача.

„ Радиће се и преглед и санација радних кола турбина, испитивање сигурносних вентила на посудама под притиском, испитивање генераторских прекидача и вакумских прекидача кућних трансформатора, испитивање генераторских, трансформаторских и далеководних заштита од стране трећих лица“, наводи он.

Ремонтне активности на „Хидроелектрани Дубровник“ почеле су крајем августа и трајаће до 28. септембра.

„Што се тиче „ХЕ Дубровник“ ремонтне активности су почеле радовима на aгрегату  број 1 од 22.августа и трајаће до 28. септембра, што износи планираних 38 дана. А од синоћ,  у 22 часа, приступило се пражњењу тунела за „ХЕ Дубровник“ који је током ноћи испражњен, те је и aгрегат број 2 ушао у ремонт јутрос и његов ремонт је планиран да се заврши до 25. септембра што износи планираних 21 дан. Безводно стање тунела за „ХЕ Дубровник“ ће трајати до 14. септембра, то јест укупно 10 дана, и у том периоду ни Херцег Нови нeће имати стандардно снабдијевање водом из овог тунела“, каже Тубић.

Наводи да велику пажњу поклањају превентивном одржавању, а редовни годишњи ремон јесте превентивно одржавање, гдје се отклањају неправилности и сметње које су примијећене у претходном периоду.

„Те неправилности није могуће обавити у току погона агрегата, тако да се након ремонта очекује још стабилнији и поузданији рад агрегата и постројења“, додаје он.

Редовни годишњи ремонт „Хидроелектране Требиње 1“ трајаће до 14. октобра.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...