Почели радови на санaцији мрјестилишта Миротињ

Ових дана отпочели су интензивни радови на реконструкцији мрјестилишта Миротињ, које послује у склопу Хидроелектрана на Требишњици, као дио погона ХЕ Требиње I. Основна намјена мрјестилишта је производња икре и млађи салмонидних врста рибе за потребе порибљавања слива Требишњице и свих отворених вода Источне Херцеговине. Мрјестилиште располаже са системом од 25 паралелних базена у низу и матичним базеном.

Ово је прва реконструкција објекта од његовог оснивања 1961. године. Дуга изложеност агресивним временским приликама довела је до већих оштећења бетонске конструкције и површинских слојева, што узрокује знатно процјеђивање воде из доводних канала и базена мрјестилишта.

„У циљу санације и заштите бетонских површина на базенима мрјестилишта приступило се грађевинским захватима који укључију замјену свих оштећених А.В. дијелова конструкције, те оправку бетонских површина репaратурним малтерима. Потом ће се приступити наношењу квалитетног заштитног премаза потпуне водоодбојности, који је отпоран на температурне осцилације и има функцију консолидације бетонских површина, односно, како је доказано “SM” методом, продужава вијек трајања бетонских конструкција. Тиме би била спријечена даља деградација и губитак воде из базена мрјестилишта, као и продужен вијек овом јединственом објекту“, изјавио је за наш сајт Никола Тубић, руководилац техничког сектора ХЕ Требиње I, додајући да ће бити санирана површина од  2.100 m2.

Вриједност радова, по уговору, који је путем отвореног поступка са Хидроелектранама на Требишњици склопила фирма “АBV sistem” Требиње, износи 78.622,00КМ. Радови се изводе у складу са највишим европским и свјетским еколошком стандардима предвиђеним за објекте ове врсте.