het[@]henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Хидроелектране на Требишњици настављају радове на чишћењу и уређењу обала и корита Требишњице

Послије свеобухватне акције чишћeња и уређења корита и обала ријеке Требишњице низводно од бране Горица, радници Хидроелектрана на Требишњици у сарадњи са комуналним службама града Требиња, наставили су са радовима на уређењу Придворачког и Ћатовића крака.

ЗП „Хидроелектране на Требишњици“ у складу са условима из водопривредних дозвола и политиком друштвено одговорног пословања сваке године у периоду ниског водостаја спроводе активности уређења обала и чишћења ријечног корита. У години екстремне суше, која је утицала на значајно смањење дотока воде у акумулацију Билећког језера, обезбјеђивање протока одређене количине воде било је од виталне важности за очување екосистема водотока ријеке Требишњице.

У периоду април-јули радници и механизација Грађевинске службе ХЕ Требиње II и припадници јединица Цивилне заштите ХЕТ-а били су ангажовани на извођењу радова око уклањања густе водене вегетације, пјешчаног наноса који се наталожио на дну корита и осталих типова мјешовитог отпада који је ријека нанијела на већем дијелу тока низводно од бране Горица до Дражин Дола. Сјеча и уклањање трске и водених алги углавном је рађена машински, пловном косачицом и багером, али и ручно на мјестима гдје приступ механизације није био могућ. У оквиру акционог плана уређења ријеке, а у сарадњи са спортско-риболовачким друштвом извршено је и порибљавање водотока Требишњице. Пуштено је око 30 000 јединки млађи калифорнијске и ријечне пастрмке на више локација на ријеци.

Поред активности чији је примарни циљ био побољшање протока, радови су интензивно извођени и на уређењу обалног и приобалног подручја. Уређено је излетиште Студенац, као и обала у околини Перовића моста и у ужем градском језгру.  Изглед јазова Студенац и Малтезев јаз је дјелимично измијењен како би било омогућено покретање познатих требињских кола, а овим познатим излетиштима враћен је стари сјај.  Овим је обала постала врло атрактивна за грађане и туристе који воле рекреацију и шетњу у опуштајућем и освјежавајућем амбијенту ријеке.

Током овогодишње сезоне купачи су могли да уживају у сређеном базену у Бреговима, са чијег је дна уклоњен наталожени муљ и извршена хемијска заштита тла. Радници ХЕТ-а су се бринули да вода у базену буде свјежа, чиста и санитетски исправна.

Хидроелектране на Требишњици ће наставити испуњавати своје обавезе око очувања и уређења водотокова које користи за производњу електричне енергије, али ће учествовати и у осталим активностима које живот шире заједнице и грађана чине угоднијим и квалитетнијим.

Подијели на мрежама...