ХЕТ помаже развој винарства у Херцеговини

У Служби за лабораторијска испитивања „Хидроелектрана на Требишњици“ у претходних десетак година, поред мониторинга површинских и подземних вода из слива Требишњице, врши се и контрола квалитета вина, од бербе до флаширања.

Шеф службе Адријана Вучуревић, за наш сајт каже да су „Хидроелектране на Требишњици“ покренуле ове активности са циљем да се помогне развоју винарства у Херцеговини и допринесе квалитету наших вина.

„У нашој лабораторији тренутно се анализира више од 10 параметара који показују квалитет вина, а трудимо се да временом повећамо број физичко-хемијских параметара које анализирамо, као и да побољшамо опремљеност наше лабораторије“, истиче она.

Драган Анђелић, власник Винског подрума „Анђелић“, каже да је за производњу вина и побољшање његовог квалитета анализа која се изводи у Служби за лабораторијска испитивања од огромног значаја. Он је објаснио да је практично било немогуће постићи оволики искорак у производњи вина, какав је постигнут у Требињу, без постојања једне овакве лабораторије и стручности и одговорности особља које врши анализе.

„Данас се у Требињу производе све квалитетнија вина, како у професионалним винаријама, тако и у домаћинствима. Прије су анализе рађене у западној Херцеговини, Дубровнику или Никшићу, а интеракција са лаборантима је била отежана, па је број урађених анализа био много мањи него данас. Сада не можемо ни да замислимо како смо могли функционисати“, рекао је он.

И Тихомир Кудуз из „Подрума манастира Трвдош“ истиче да без анализа које се изводе у ХЕТ-овој лабораторији не би могли да производе вина врхунског квалитета, али и да су задовољни опремљеношћу лабораторије.

И из „Винских подрума Анђелић“ и из „Подрума манастира Тврдош“ наглашавају да постојање овакве лабораторије у Требињу знатно смањује трошкове винаријама,  јер се цијене анализа узорака у комерцијалним лабораторијама крећу и до 100КМ у зависности од захтијеваних параметара, не урачунавајући ту и трошкове пута и губитак драгоцјеног времена.

„Хидроелектране на Требишњици“ су са свим заинтересованим винаријама из Требиња склопиле уговоре о сарадњи, по ком се услуге физичко-хемијских анализа винских производа, производа шире и шире у току ферментације, те тумачење добијених резултата, наплаћује по цијенама знатно нижим од тржишних. На тај начин, у складу са својим могућностима, „Хидроелектране на Требишњици“ настоје да помогну развој винарства, као и развој привреде у херцеговачком крају.