Илија Таминџија: ХЕТ пословао позитивно у години глобалне кризе и великих изазова

Према финансијском извештају за 2020. „Хидроелектране на Требишњици“ су,  у овој изузетно тешкој и за цијелу планету врло изазовној години,  пословале позитивно. Настављени су започети пројекти, који ће поред бенефита за функционисање хидротехничког система ријеке Требишњице имати значајан утицај на квалитет живота сваког појединца у источној Херцеговини, чиме су „Хидроелектране на Требишњици“ доказале да и у најтежим временима остају носилац друштвено економског развоја регије.

О раду ХЕТ-а у протеклој години, као и о годинама које су јој претходиле, плановима за наредни период , говори извршни директор Дирекције за производњу и техничке послове, Илија Таминџија.

У току 2020. године свијет се суочавао са пандемијом корона вируса, која је на пословање скоро свих привредних грана дјеловала изузетно негативно. Свједоци смо да се и већина држава, укључијући и најразвијеније, налази у рецесији. Како се ХЕТ снашао у овим новонастлим условима на тржишту?

Финансијски извјештај, тј. завршни рачун за 2020. је урађен и сада се ми и званично можемо похвалити резултатима нашег одговорног пословања и напорног рада у прошлој изузетно тешкој години. Приходи ХЕТ-а били су 53 424 625 КМ, док су расходи износили 53 304 161 КМ, из чега се јасно види да је предузеће са добити од 120 464 КМ, пословало позитивно.

Ми смо у ову годину ушли са великим очекивањима, али на жалост и нас је задесила судбина цијеле планете, која је у условима пандемије корона вируса почела функционисати на потпуно дугачији начин. Затварање и карантин у скоро свим државама изазвали су пад потрошње електричне енергије на глобалном тржишту што је  даље условило енорман пад цијена струје на берзама, тако да је у једном тренутку, она била и негативна. У првих шест мјесеци цијена струје није достигла ни половину оне која је била прије пандемије. Међутим, ситуација настала глобалном пандемијом је само дјелић проблема са којим се ХЕТ суочавао у протекле четири године. Подсјетио бих јавност на неке тешке околности у којима су „Хидроелектране на Требишњици“ пословале, а на које управа ни на један начин није могла утицати. Неповољна хидролошка ситуација из друге половине 2016. пренијела се у 2017. годину. Херцеговину и регион тада је задесила незапамћена суша, која је негативно утицала на енергетско-економске резултате производње за цијелу 2017. годину. Те године су остварени једва нешто већи приходи од 28 милиона КМ, што је за ХЕТ јако лош резултат. У односу на 2017., за 2018. годину, можемо рећи да је била просјечна, са оствареним приходом од око 70 милиона КМ. Затим се почетком јануара 2019. године у ХЕ Дубровник догодила велика хаварија. Оба агрегата у Плату нису била у функцији до марта 2020. године. Колико је то велики ударац за ХЕТ, јасно се да закључити из чињенице да се двије трећине од укупне производње електичне енергије из система хидроелектрана на Требишњици добија управо у ХЕ Дубровник. Дио прихода смо успјели да надокнадимо захваљујући споразуму који је Електропривреда Републике Српске постигла са Електропривредом Хрватске заједнице Херцег Босне, према коме се електрична енергија произведена у реверзибилној ПХЕ Чапљина дијели на пола између двије електропривреде, па смо тада остварили приход од  скоро 42 милиона КМ, што је приход на нивоу половине билансираног прихода ХЕТ-а.

Када имамо у виду да ХЕ Дубровник  и у првом кварталу 2020. године није био на мрежи, а и да је хидролошка ситуација у првих пет мјесеци  била изузетно лоша, ми смо врло задовољни постигнутим резултатом.  Дакле,  поред свих наведених проблема и упркос веома тешким околностима, ми смо успјели да, одговорним управљањем и великим уштедама,  надокнадимо дио прихода током друге половине године, тако да су „Хидроелектране на Требишњици“  2020. годину завршиле изузетно повољно с обзиром на ситуацију у којој су радиле.

„Хидроелектране на Требишњици“ се тренутно налазе у највећем инвестиционом циклусу од свог оснивања. Како су околности пословања утицале на започете и планиране пројекте­?

Упркос врло тешким околностима, ми смо у протеклом периоду наставили све започете пројекте. На жалост, због финансијских потешкоћа, али и због ситуације изазване пандемијом, динамика радова је била нешто успоренија од очекиване.  Радови на капиталном пројеку изградње ХЕ Дабар теку по плану. Најважнији објекат хидроелектране, доводни тунел, у потпуности је пробијен, а половином марта почињу радови на изградњи  армиране бетонске облоге.

У овој години биће завршени радови на уређењу Ћатовића крака, у који је уложено око 2 500 000 КМ, чиме је смањен ризик од поплава у граду и повећана пропусна моћ ријеке Требишњице кроз урбани дио Требиња. Као што знате, већ је направљена двосмјерна саобраћајница, јавна расвјета и пјешачка стаза.  Између ријеке и самог Ћатовића крака регулацијом протока великих вода, град Требиње  је добио врло привлачно земљиште, за које вјерујемо да ће се наћи адекватна намјена, а грађани су добили нови простор за рекреацију.

Биће завршена и изградња затвореног базена на Абазовини, чији је планирани завршетак  успорила елементарна непогода.

Изградњи новог резервоара на изворишту „Врело око“, капацитета око 2 500 m3,  један је од наших приоритетних пројеката, који ће имати велики значај за стабилност водоснабдијевања града Требиња. Вриједност овог пројекта је 2 700 000 КМ.

ХЕТ, такође, финансира и изградњу најзначајнијег објекта на траси источне обилазнице око града Требиња. Радови на изградњи најдужег моста на ријеци Требишњици низводно од бране „Горица“, чија је вриједност преко 12 милиона КМ, већ су почели и очекујемо да ће бити завршени за двије године.

Наш саговорник наглашава да ће „Хидроелектране на Требишњици“ наставити да поред наведених пројеката, као и до сада, учествују у финансирању културних, хуманитарних, едукативних и спортских догађаја, као и у програмима стипендирања студената и обављања стручних пракси за студенте, нудећи своју помоћ у рјешавању свих локалних проблема гдје могу бити од користи.