het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Пјескарење цркве Усјековања главе Св. Јована Крститеља у Орашју

У селу Орашју, у Поповом пољу, радници „Хидроелектрана на Требишњици“ са погона ХЕ Требиње 1, извршили су пјескарење камених зидова цркве посвећене Усјековању главе Светог Јована Крститеља, чиме је овој прелијепој грађевини врађен сјај и бјелина. Иначе, ова црква датира још из давне 1829. године.

Никола Тубић, руководилац ХЕ Требиње 1, каже да су се „Хидроелектране на Требишњици“ са задовољством одазвале позиву да помогну око чишћења црквене фасаде, која је посивјела усљед дугогодишњег утицаја атмосферских прилика.

„Село Орашје, које се налази на самој граници са Федерацијом БиХ је одувијек било већински насељено православним живљем, а увијек је било и породица других националности. Из Орашја су породице Тубић, Ћузулан, Кулаш, Оборина, Васиљевић, Мандић, Милић, Долина, Раич, Јозељић и Вук. Поред овог села, црква служи и православним вјерницима из села Чаваш и Дврсница“, наводи Тубић.

Цркава у Орашју по архитектури типичан је представник једнобродних цркава са полукружном апсидом и звоником на преслицу, који је карактеристичан за подручје Херцеговине. „Хидроелектране на Требишњици“, увиђајући значај културно-историјске баштине, кроз овакве и сличне активности дају свој допринос њеном очувању и промоцији.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...