het[@]henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Вода на требињским базенима исправна за купање и рекреацију

„Хидроелектране на Требишњици“ у сарадњи са Градом Требиње, у складу са урбанистичким планом града и обавезама из водопривредних дозвола, учествују у уређењу, одржавању и контролисању квалитета воде на отвореним купалиштима спортско рекреативних објеката „Бање“ и „Брегови“.

У Служби за лабораторисјака испитивања „Хидроелектрана на Требишњици“ обавља се редовна контрола квалитета воде за купање. Број контрола воде из јавних базена, наведених спортско рекреативних центара, врши се у складу са  њиховом величином и бројем поjсетилаца. Резултати најновије обављених анализа показују да је вода у требињским отвореним базенима доброг квалитета и да је безбједна за купање и рекреацију.

У лабораторији „Хидроелектрана на Требишњици“ испитују се физичко-хемијска и микробиолошка исправност воде и на основу наших анализа нису примијећена одступања од прописаних вриједности испитиваних параметара, тако да је вода потпуно безбједна за купање и рекреацију. О микробиолошкој исправности се појачано води рачуна, а хлорисање воде се врши у складу са препорукама Правилника о санитарно-техничким и хигијенским условима.

Контрола квалитета воде на базену „Брегови“ врши се редовно током купалишне сезоне. Резултати до сада спроведених анализа квалитета показују да је вода овог купалишта припада другој класи воде за отворене водотокове, која омогућава безбједно купање и рекреацију.

Пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број, као и понашање, корисника тј. поштовање превентивних санитарно-хигијенских мјера: коришћење дезо баријера , туширање прије и након изласка из базена, обавезно коришћење тоалета, добра лична хигијена .

У складу са наведеним, обавезно је и избјегавање коришћења базена у случају постојања акутних обољења респираторног, уринарног или дигестивног система, обољења коже и слузокожа, као и у периоду реконвалесценције, тј. опоравка од наведених обољења ризика.

Суграђанима који се купају на ријекама и језерима савјетујемо да избјегавају роњење и гутање воде, а након изласка из воде препоручујемо да се истуширају. Ова препорука се посебно односи на купаче који припадају рањивим групама становништва (мала дјеца, стари, имунодефицијентни, хронични болесници).

Подијели на мрежама...