У посјети ХЕ „Дабар“

У четвртак, 16. септембра запослени у погону ХЕ „Требиње 1“ и Сектору за развој и истраживање из Службе за осматрање и анализу понашања брана посјетили су објекте везане за ХЕ „Дабар“, који су у изградњи.

Обилазак је започео посјетом Водостану у Дабарском пољу, а настављен посјетом градилишту тунела Стражевица – Зови до и завршен у Биограду код Невесиња, гдје је у току изливање прве плоче на улазној грађевини.

Радници су,од стране инжењера који врше надзор над изградњом ових објеката, упознати са степеном изградње објеката и основним хидроенергетским карактеристикама овог дијела система „Хидроелектрана на Требишњици“.

У мјесту Стражевица – Зови до, колегама из Требиња, добродошлицу је пожелио Милош Иванишевић, дипл. инжењер грађевинарства и шеф пројекта.

„На територији општина Билећа и Невесиње градимо доводни тунел, улазну грађевину и приступне тунеле за ХЕ „Дабар“. Ми се тренутно налазимо у мјесту Стражевица – Зови до, 19 километара од Невесиња, гдје је приступна тачка приступног тунела Стражевица. Приступни тунел Стражевица, дуг 700 метара, се у једном тренутку укршта са доводним тунелом. Доводни тунел који је дуг 12km и 125 метара креће из невесињског села Биоград, а завршава на Водостану у Дабру. У мјесту Стражевица – Зови до се та два тунела укрштају. Тренутно имамо прокопано око 11km доводног тунела. Ископ радимо на нападном мјесту 2.  На нападном мјесту 1 тренутно радимо радове на улазној грађевини. То је армирано-бетонска сандучаста конструкција, практично водозахват и затварачница. Кроз двадесетак дана, када завршимо улазну грађевину до одређеног нивоа, крећемо са радовима ископа на нападном мјесту 1 и паралелно ће трајати ископ на нападном мјесту 2. На нападним мјестима 3 и 4, дакле половина растојања између мјеста гдје се срећу приступни и доводни тунел и краја доводног тунела, на половини, и лијево и десно од половине, ради се секундарна облога. Секундарна облога је армирано-бетонска конструкција, практично армирано-бетонски плашт, 30 центиметара армираног бетона по цијелом ободу тунела дуж цијеле дужине тунела. Имамо у овом тренутку изграђено око 700 метара секундарне облоге и радови теку предвиђеном динамиком.“ – појаснио је Иванишевић колегама тренутно стање на градилиштима ХЕ „Дабар“, а затим их са својим сарадницима провео по градилиштима.

Водостан, тунел Стражевица – Зови до и улазна грађевина у Биограду тренутно чине најзначајније локације у изградњи ХЕ „Дабар“.

ФОТОГАЛЕРИЈА