het[@]henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Почео годишњи ремонт агрегата у ХЕ Требиње I

Данас је почео редовни годишњи ремонт агрегата у ХЕ Требиње I, а који ће трајати 30 дана.

Ремонт ће се радити наизмјенично тако да ће у сваком тренутку, за потребе електроенергетског система, бити расположива два агрегата.

„Сви радови на ремонту агрегата се могу подијелити у три групе и то: радови везани за електро дио, радови везани за аутоматику, мјерења и заштите и радови везани за машински дио. Један дио годишњег ремонта који је планиран у 2021. години, а то је безнапонско стање, обављен је у периоду мај – јун ове године. Тада су урађени прегледи и ремонти високо напонских постројења саме електране.“ – рекао је Милош Вукаловић, главни инжењер на Погону ХЕ Требиње I и руководилац ремонта.

Ремонту претходе блокаде и искључења агрегата на коме се ради јер најбитније обезбиједити сигурно мјесто рада и осигурати радно особље.

„Блокаде и искључења агрегата обављамо према нашем плану. Стављамо акценат на сигурност мјеста рада и сигурност радног особља. Тек онда почињу радови који су планирани по плану ремонта за 2021. годину, гдје је планирано по десет дана за сваки агрегат. 90% радова изводимо сопственим снагама, радницима из Погона, док отприлике 10% радова изводе специјалистичке фирме. То се односи на одговарајућа испитивања која вршимо периодично на опреми. То обављају фирме које имају сертификат за то.“ – додао је Милорад Митровић, дипл.инжењер електротехнике и шеф Електро службе на Погону ХЕ Требиње I.

Мирослав Љубибратић, дипл. инжењер машинства и шеф Машинске службе на Погону ХЕ Требиње I је потврдио ријечи својих колега.

„У оквиру Машинске службе извршиће се преглед свих агрегата, свих њихових склопова, који су неопходни за функционисање агрегата. Од ремонта ове године, извршићемо ремонт серво мотора спроводног апарата на агрегату број II. Дакле, радимо ремонт агрегата II и преглед агрегата I и III. Ако у склопу тих прегледа уочимо неки проблем онда иде ремонт и осталих дијелова.“

Милован Вукоје, дипл. инжењер електротехнике и шеф Службе за аутоматику, мјерења и заштите, је у име своје службе истакао да се у овом редовном, годишњем ремонту врше редовне активности и отклањају неки ситни недостаци који су примијећени у Погону у претходном периоду.

Милорад Митровић, Милош Вукаловић, Милован Вукоје, Мирослав Љубибратић

Ремонт у цјелости финансира ХЕТ из сопствених средстава.

Након ремонта очекује се стабилан и поуздан рад постројења, а у току ремонта обезбијеђено је стабилно водоснабдијевање.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...