het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Мријест калифорнијске пастрмке

Као и сваке године, и овог октобра, почиње мријест, прво калифорнијске, а затим и поточне пастрмке на мријестилишту „Миротињ“. Посла је много и радови ће потрајати до краја јануара, али је тим уигран.

„У току је мријест дужичасте или калифорнијске пастрмке, а нешто касније ће почети и мријест поточне пастрмке, аутохтоне врсте која је од давнина живјела у нашим отвореним водама.“ – рекао нам је овог јутра Здравко Миљановић,водећи инжењер и појаснио нам активности на мријестилишту „Миротињ“ и рибогојилишту „Јазина“.

„Ово је пуносистемски салмонидни погон. Што значи да је циклус заокружен, од матице репродуктивног јата, производње икре и млађи, као и конзумне рибе па опет до производње матичног јата односно репродуктивних јединки. Код мријеста и инкубације икре, морају се задовољити сви технолошки поступци. А то захтијева скоро свакодневни дезинфекциони третман везан за инкубацију икре, која, у зависности од температуре воде, траје око 25 дана. Затим почиње извала ларви, која касније прелази у млађ и почиње се допунски хранити храном богатом протеинима. Дакле, тада почиње узимати вањску храну. До тада, ларва се храни из жуманчеве кесице. Дакле, све се ово врши на Мријестилишту, у затвореном простору. Кад млађ већ десетак дана узима храну, тек тада је износимо у вањске базене, у базене прилагођене за даљи узгој млађи. Чим млађ достигне дужину четири до шест центиметара, почињемо са првим акцијама порибљавања. То је прољећна активност. Како млађ расте тако порибљавање вршимо већим узрасним категоријама. Дакле, порибљавање се врши све до конзумне величине и током године се организује велики број акција порибљавања различитим узрасним категоријама и различитим врстама пастрмке.“ – истакао је инж. Миљановић.

Запослени у Хидроелектранама на Требишњици су и ове, као и претходних година, извршили редовна порибљавања слива ријеке Требишњице и свих отворених вода источне Херцеговине са млађи поточне и калифорнијске пастрмке, а чиниће то и у наредном периоду.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...