het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

У Требињу свечано отворен затворени олимпијски базен

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Републике Српске Радован Вишковић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић јуче су свечано отворили затворени базен у Требињу.

Отварању базена присуствовала је министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић, генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић и бројне званице.

Ријеч је о једном од највећих инвестиционих пројеката реализованих у овом граду у посљедњих десетак година.

Врпцу су свечано пресјекли српски члан Предсједништа БиХ Милорад Додик, премијер Српске Радован Вишковић и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да и ово доприноси увјерењу да се у Републици Српској може урадити пуно тога.

Он је истакао да ће овај базен бити мјесто и за рекретативце и за оне који хоће да уживају, а показује да је Република Српска способна и моћна да може да планира и се овђе гради један овакав објекат.

„Градићемо нову болницу, желимо да спојимо Требиње брзом цестом до Вишеграда. У Требињу је све више људи са стране. Градићемо аеродром са Србијом. Ту је и обилазница. Град већ изледа другачије, а тек ће се промијенити“, истакао је Додик.

Градоначелник Мирко Ћурић је рекао да је ријеч о импозантном објекту, који је већ сада на понос свих грађана Требиња и Српске.

Он је рекао да већ сада постоје заинтересоване селекције и клубови који би управо у Требињу одржавали своје припреме.

„Изградњом објекта очекујемо још боље резултате наших пливача и ватерполиста. На иницијативу Града око 1.000 дјеце и омладине из посебних категорија имаће бесплатно коришћење базена“, рекао је градоначелник Ћурић.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је затворени базен у Требињу, који је данас свечано отворен, један од највећих спортских инфраструктурних објеката грађених у новије вријеме.

Премијер је истакао да је ријеч о инвестицији вриједној више од 14 милиона KМ и комплексу који обухвата више од 10.000 метара квадратних.

Вишковић је изразио задовољство што је грађанима стављен на располагање величанствен објекат олимпијског типа који ће моћи да задовољи потребе не само Херцеговине, него и Републике Српске у смислу међународних ватерполо и пливачких такмичења.

Премијер је изразио очекивање да ће се овим у наредном периоду на велика врата вратити пливачки спорт у Требиње.

„Традиција пливања и ватерпола овђе је стара више од 70 година и надамо се да ће овим комплексом услови за тренинг, рад и промоцију наших нових талената бити на високом нивоу“, навео је Вишковић.

Он је истакао да је поносан на Републику Српску, Требиње, „Електропривреду“, ХЕТ, нагласивши да је ова генерација ставила овај објекат на располагање грађанима Требиња и Херцеговине.

Гордан Мишљић, директор Хидроелектрана на Требишњици, рекао је да је протекао дуги низ година да би ово предузеће испунило обавезу, да заврши једну цјелину отворених и затворених пливачких комплекса науштрб што је ријека Требишњица промијењена у односу на њено природно стање.

Он сматра да је све уређано веома квалитетно и да ће бити задовољни, а све је коштало око 13,3 милиона KМ.

Затворени базен у Требињу, који је данас свечано отворен, један је од најрепрезентативнијих спортских објеката у цијелој БиХ, изјавила је министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић.

Давидовићева је изразила задовољство завршетком изградње базена у Требињу јер је развој спортске инфраструктуре предуслов за развој спорта, али и туризма.

Састоји се од олимпијског базена и малог базена, и других пратећих објеката.

Подсјећамо, ово је репрезантативно здање изграђено на око 10 хиљада квадратних метара који обухвата базен за пливање олимпијских димензија са пратећим базеном за распливавање, гледалиште са око 500 мјеста, те пратеће садржаје, сале за фитнес, ресторански простор и смјештајне капацитете.

Изградња је коштала 13 милиона марака, а инвеститор су Хидроелектране на Требишњици.

Градња затвореног базена, почела је 2017. године. Све је успорено након хаварије у фебруару 2019, када је оркански вјетар нанио огромну, милионску штету на градилишту, па се током санирања штете и измјене пројекта изгубило додатно вријеме.

Сада и званично, нови репрезентативни објекат, какав немају ни много већи градови и спортски центри у региону је отворен, а највише ће значити пливачима, спортским клубовима и рекреативцима, у плану су и пливачка такмичења вишег и међународног ранга, за шта базен пружа све услове.

Додатно ће обогатити туристичку понуду града, а већ су неки од најпознатијих ватерполо и пливачких клубова из Србије, Црне Горе и Хрватске најавили сарадњу.

Радио Требиње

Подијели на мрежама...