Радни састанак експертског стручног савјета за анализу понашања брана „Гранчарево“ и „Горица“

Јуче је у малом амфитеатру „Хидроелектрана на Требишњици“ одржан радни састанак Експертског стручног савјета за анализу понашања брана „Гранчарево“ и „Горица“.

Радни састанак је отворио проф. др Владан Кузмановић, декан Грађевинског факултета Универзитета у Београду, а у својству предсједавајућег стручног савјета. Професор Кузмановић је изложио задатке Савјета, а након њега Илија Таминџија, извршни директор за производњу и техничке послове је поздравио присутне у име Управе предузећа.

У првом дијелу радог састанка  презентацију обављених мјерења у току 2022 године на бранама „Гранчарево“ и „Горица“ изложили су Милован Бјелица, шеф Службе за осматрање и анализу понашања брана и Тања Ашкрабић водећи грађевински инжењер у поменутој служби. Проф. Драги Дојчиновски са Института за земљотресно инжењерство и инжењерску сеизмологију из Скопља обавијестио је све присутне о утицају земљотреса на бране у посматраном периоду. Закључке стручне анализе и експертизе резултата техничког и сеизмичког осматрања брана изложио је Мирза Пашић, дипломирани инжењер грађевине са дугогодишњим искуством у пројектовању и санирању брана.

У наставку радног састанка је услиједила вишечасовна дискусија и размјена информација и мишљења о требињским бранама.

Закључке данашњег састанка Експертског стручног савјета за анализу и понашања брана „Гранчарево“ и „Горица“ изнио нам је проф. др Владан Кузмановић.

„Данас смо имали веома успешан радни састанак на коме смо анализирали документацију о осматрању брана Гранчарево и Горица са посебним акцентом на брану Гранчарево. То су 54. и 55. циклус. На основу тих свих резултата осматрања које смо сагледали сви чланови Експертског стручног савета имају задатак да у наредних месец дана припреме своје појединачне извештаје након којих ћемо урадити један заједнички извештај и у том извештају предложити руководству ‘Хидроелектрана на Требишњици’ које кораке треба предузети у наредном периоду, у смислу праћења појава и одржавања бране ‘Гранчарево’ и ‘Горица’ да и у наредном периоду раде у складу са пројектованом функцијом.“

Уважавајући вријеме експлоатације овако значајни објекти изискују и квалитетно одржавање што је свакако и опредјељење одговорних у „Хидроелектранама на Требишњици“.

Стручни Експертски савјет чини девет експерата из региона, који се баве лучним и осталим типовима брана и девет представника „Хидроелектрана на Требишњици“. У току дводневног рада Експертског савјета извршен је обилазак брана „Гранчарево“ и „Горица“.

ФОТОГАЛЕРИЈА