het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Почео годишњи ремонт

Према усаглашеном плану ремонтних радова система „Хидроелектрана на Требишњици“ за 2023. годину, данас је почео редовни годишњи ремонт.

Никола Тубић, руководилац Хидроелектране „Требиње 1“ истиче да је у циљу што ефикаснијег спровођења ремонта и што краћег застоја агрегата усаглашен план ремонта у неколико термина и то у периоду од 4. септембра до 2. новембра.

„Безнапонско стање је планирано да се одради до 13. септембра, а у току безнапонског стања електрана је у потпуности нерасположива, тј. сви агрегати су ван мреже десет дана, јер су постројења без напона и тај период се користи за њихову детаљну ревизију. Ремонт агрегатa 1 ће се радити од 4. септембра до 23. септембра, а од 24. септембра до 3. октобра у плану је редовни годишњи ремонт агрегатa 3. Редовни годишњи ремонт агрегатa 2 почеће 4. октобра и биће завршен до 2. новембра ове године“, рекао је Тубић.

Од руководиоца Хидроелектране „Требиње 1“ сазнајемо да ће на агрегатима 1 и 2 сервисирати серво-моторе улазних грађевина поменутих агрегата. Тај посао повјерен је фирми „Тurbing“ из Загреба. Док ће на агрегату број 2 бити замијењен систем побуде генератора што ће урадити загребачка фирма „Advensys“.

У вријеме ремонта радиће се и бројна испитивања сигурносних вентила на посудама под притиском, испитивање генераторских, трансформаторских и далеководних заштита, испитивање против-пожарне заштите генератора, испитивање ватродојавног система, испитивање струјних и напонских трансформатора од стране трећих лица.

„Редовни годишњи ремонт је превентивно одржавање гдје се отклањају неправилности и сметње које су примијећене у претходном периоду. С поносом истичем да ће готово цјелокупан посао око ремонта обавити наши запослени“, истакао је руководилац ХЕ „Требиње 1“.

Ремонт на ХЕ „Требиње 2“ трајаће од 4. септембра до 18. септембра 2023. године док ће ремонт на Хидроелектрани „Дубровник“ трајати до 14. октобра текуће године.

„Што се тиче ремонта у ХЕ „Дубровник“ ремонтне активности су почеле 3. септембра у 20 часова када су оба агрегата у ХЕ „Дубровник“ изашла из погона. Од 22 часа до 24 часа вршена су мјерења губитака воде у доводном тунелу за ХЕ „Дубровник“. Пражњење доводног тунела је почело 3. септембра од 24. часа радом агрегата Г1 према усаглашеном програму пражњења. Очекује се да тунел буде празан у јутарњим часовима 4. септембра око 6 часова, а послије 10 часова је планиран преглед доводног тунела. Безводно стање тунела трајаће од 4. до 13. септембра (10 дана) и у том периоду ни Херцег Нови неће имати стандардно снабдијевање водом. Што се тиче ремонтних активности агрегата, планиран је ремонт агрегата Г1 од 4. до 26. септембра (23 дана) и агрегата Г2 од 4. септембра до 14. октобра (41 дан)“, рекао нам је Бранислав Грубач, шеф Службе за планирање и управљање производњом.

Сви радови на ремонту постројења и агрегата који ће бити обављени за вријеме редовног годишњег ремонта се могу подијелити у три групе: радови везани за електро дио, радови везани за аутоматику, мјерења и заштите и радови везани за машински дио.

Редовни годишњи ремонт система „Хидроелектрана на Требишњици“ трајаће до 2. новембра.

ФОТОГАЛЕРИЈА

Подијели на мрежама...