het@henatrebisnjici.com +387 (059) 260-213

Пробијен тунел за одводњавање Билећког поља

Тунел за одводњавање Билећког поља, који је дугачак 1800 метара, пробијен је послије двије и по године интензивних радова. Реализацијом овог пројекта елиминисаће се ризици од периодичног плављења појединих билећких насеља.

Директор Хидроелектрана на Требишњици, Гордан Мишељић, изразио је задовољство поводом окончања прве и најважније фазе радова на овом изузетном грађевинском подухвату, нагласивши да током радова није био људских жртава као ни материјалне штете.

Послије пробијања тунела приступиће се изградњи секундарне бетонске облоге и осигурања тунела, те армирано-бетонским радовима на улазној и излазној грађевини, након чега ће се у наредној фази пројекта градити мрежа канала који ће прикупљене воде из поља доводити у тунел, чиме ће се додатно смањити ризици од поплава.

Начелник општине Билећа, Миљан Алексић, указао је на значај који ће овај тунел имати за општину Билећа и становнике насеља Језерине и Плужине, изразивши наду да ће се сарадња коју Билећа има са Хидроелектранама на Требишњици наставити и у наредном периоду.

И Илија Таминџија, извршни директор Хидроелектрана на Требишњици за производњу и техничке послове, истакао је да ће мјештани Билеће осјетити значајну корист од изградње тунела испод њиховог града.

„Послије посљедњих великих поплава формиран је стручни тим за рјешавање проблема у Билећком пољу. Један од закључака је био да се изгради управо овај тунел и систем канала за одводњавање вода Билећког поља, како мјештани не би више били угрожени у наредном периоду великим поплавним таласима. Након пробијања тунела слиједи изградња мреже канала за прикупљање поплавних вода и њихово усмјеревање у тунел. Завршетком овог посла, и ако не буде било могуће одвести комплетан поплавни талас, мјештани засигурно више неће имати штете на објектима“, рекао је Таминџија.

Иако изграђени тунел нема директне хидроенергетске ефекте, елиминацијом ризика од поплава у Билећком пољу смањиће се притисак на управљање системом и створиће се услови за оптималније коришћење потенцијала акумулације Билећког језера.

Радове на пробијању тунела, чија је вриједност са ПДВ-ом износила 6,15 милиона КМ, финансирале су Хидроелектране на Требишњици, док је извођач била фирма „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа.

Подијели на мрежама...